Megg

Megg

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 412]

Ciasto drożdżowe z makiem i wiśniami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Dla wszystkich wielbicieli maku i wiśni, mam dziś pyszne połączenie tych dwóch składników w cieście drożdżowym.

Ciasto drożdżowe z makiem i wiśniami

Składniki:

Ciasto drożdżowe z makiem i wiśniami

 

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe z makiem i wiśniami
Z podanych składników przygotować ciasto drożdżowe, które następnie odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia, a następnie podzielić go na 3 części i każdą część rozwałkować.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć do niej jedną część rozwałkowanego ciasta, a na nie połowę masy makowej. Na to drugą część ciasta, a na nie resztę masy makowej. Na wierzch wyłożyć trzecią część ciasta i ponakłuwać je widelcem.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika, ale nie wyjmować z blaszki tylko przykryć je czymś ciężkim, aby wszystkie warstwy się skleiły.

Po wystudzeniu polać polewą.