Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

ciasto drożdżowe z miodem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny deser do popołudniowej herbatki. :)

ciasto drożdżowe z miodem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

ciasto drożdżowe z miodem

 

Sposób przygotowania:

ciasto drożdżowe z miodem
Drożdże zalej małą ilością ciepłego mleka. Dodaj troszkę cukru i odstaw do wyrośnięcia. Następnie wlej do miski, wbij 1 jajko i 3 żółtka, wlej resztę mleka, dodaj cukier, posól, wsyp mąkę i zagnieć ciasto. Odstaw je w ciepłe miejsce, przykryj ściereczką do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, podziel na dwie części, rozwałkuj jedną z nich na stolnicy. Miód utrzyj w makutrze z żółtkiem i posmaruj rozwałkowane ciasto. Następnie posyp rodzynkami i płatkami migdałowymi. Zwiń ciasto w rulon i włóż do formy keksówki. Wierzch posmaruj białkiem.
ciasto drożdżowe z miodem
Zarobione i wyrośnięte ciasto- gotowe do formowania.
ciasto drożdżowe z miodem
Ciasto rozwałkowane i posmarowane miodem.
ciasto drożdżowe z miodem
Rodzynki i płatki migdałowe dodane do smaku.
ciasto drożdżowe z miodem
Ciasto przygotowane do pieczenia. Należy posmarować białkiem.