Strona główna Ciasto drozdzowe z owocami

Ciasto drozdzowe z owocami

Ciasta, Placki « poprzedni | następny »
luna - Przepis na: Ciasto drozdzowe z owocami offline

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 359
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Ciasto drozdzowe z owocami
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 7

Drozdzowe ciasto w deszczowa pogode, filizanka kawy i zaraz jest lepiej na duszy...


trudność: łatwe
czas:

Ciasto drozdzowe z owocami - SKŁADNIKI:

  • Skladniki na ciasto:
  • 500 gram maki pszennej
  • 70 gram cukru
  • 1/2 lyzeczki soli
  • 70 gram miekkiego masla
  • 1 jajko
  • 20 gram drozdzy
  • 1 szklanka letniego mleka
  • skorka starta z 1/2 cytryny lub klka kropli aromatu cytrynowego
  • Dodatkowo:
  • 250 gram serka homog.
  • 2 lyzki miodu
  • 2 cukry waniliowe
  • 150 gram jagod (swieze lub mrozone)
  • 150 gram malin (swieze lub mrozone)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • sok z 1/2 cytryny

Ciasto drozdzowe z owocami - PRZYGOTOWANIE:

Drozdze rozrobic w 1/2 szklance letniego mleka, dodac 2 lyzeczki cukru i odrobine maki, wymieszac i odstawic pod przykryciem w cieple miejsce na 15 min. Do miski wsypac make, dodac reszte cukru, miekkie maslo, jajko, skorke starta z cytryny, sol, reszte letniego mleka i na koncu gotowy rozczyn. Ciasto dobrze wyrobic-jesli sie za bardzo lepi dosypac troche maki. Odstawic pod przykryciem w cieple miejsce do wyrosniecia na ok.60-90 min. Po tym czasie wyrosniete ciasto jeszcze raz krotko wyrobic, wylozyc na duza blache wylozona papierem do pieczenia. Gore ciasta posmarowac serkiem homog. wymieszanym z miodem i cukrem wanil. i odstawic na 30 min. w cieple miejsce. Piekarnik rozgrzac do 190 stopni, na ciasto wylozyc owoce i piec ok.20-30 min. Jeszcze cieple polac lukrem zrobionym z cukru pudru wymieszanego z sokiem z cytryny.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Ciasto drozdzowe z owocami (strona 1 z 1)  
misia53

misia53
offline

2010-09-01 15:07
Luna , jadę do Ciebie na ciasto!
Skomentuj
Oceń:
0
misia53

misia53
offline

2010-09-01 15:08
misia53 napisał(a):

Luna , jadę do Ciebie na ciasto!

zapomniałam dodać ,że umnie już się skończyło....
Skomentuj
Oceń:
0
luna

luna
offline

2010-09-01 15:08
:)) no to lece robic kawe.
Skomentuj
Oceń:
0
msewka

msewka
offline

2010-09-01 18:22
Skórka cytrynowa w drożdżowym nadaje lekki posmaczek, bardzo to lubię.5
Skomentuj
Oceń:
0
czarna-mamba

czarna-mamba
offline

2010-09-01 19:58
ja też chyba wskoczę-pychota!:)
Skomentuj
Oceń:
0
asia77

asia77
offline

2010-09-01 21:31
Uwielbiam drożdżowe a twoje wygląda wspaniale pychotka:)))
Skomentuj
Oceń:
0
Jojo

Jojo
offline

2010-09-01 22:06
Wyglada REWELACYJNIE !
Skomentuj
Oceń:
0
margolata

margolata
offline

2010-09-02 07:41
Wygląda przepysznie:) Muszę spróbować zrobić...ciekawe jak będzie smakować z jabłkami.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta
Orzechowy z bezą Babka piernikowa Ciasto  chmurka
Sernik Tiramisu Fale dunaju z gruszkami Drożdżówki z dżemem jagodowym
Pełnoziarnista tarta z jabłkami Ciasto drożdżowe ze śliwkami Torcik bezowy z kremem toffi
Mocno kokosowe ciacho Sernik na zimno z bananami Marchwiowy metrowiec

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane