Strona główna Ciasto drozdzowe z owocami

Ciasto drozdzowe z owocami

Ciasta, Placki « poprzedni | następny »
luna

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 359
zdjęcia: 1 z 1
Ciasto drozdzowe z owocami
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 7

Drozdzowe ciasto w deszczowa pogode, filizanka kawy i zaraz jest lepiej na duszy...


trudność: łatwe
czas:

Ciasto drozdzowe z owocami - SKŁADNIKI:

  • Skladniki na ciasto:
  • 500 gram maki pszennej
  • 70 gram cukru
  • 1/2 lyzeczki soli
  • 70 gram miekkiego masla
  • 1 jajko
  • 20 gram drozdzy
  • 1 szklanka letniego mleka
  • skorka starta z 1/2 cytryny lub klka kropli aromatu cytrynowego
  • Dodatkowo:
  • 250 gram serka homog.
  • 2 lyzki miodu
  • 2 cukry waniliowe
  • 150 gram jagod (swieze lub mrozone)
  • 150 gram malin (swieze lub mrozone)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • sok z 1/2 cytryny

Ciasto drozdzowe z owocami - PRZYGOTOWANIE:

Drozdze rozrobic w 1/2 szklance letniego mleka, dodac 2 lyzeczki cukru i odrobine maki, wymieszac i odstawic pod przykryciem w cieple miejsce na 15 min. Do miski wsypac make, dodac reszte cukru, miekkie maslo, jajko, skorke starta z cytryny, sol, reszte letniego mleka i na koncu gotowy rozczyn. Ciasto dobrze wyrobic-jesli sie za bardzo lepi dosypac troche maki. Odstawic pod przykryciem w cieple miejsce do wyrosniecia na ok.60-90 min. Po tym czasie wyrosniete ciasto jeszcze raz krotko wyrobic, wylozyc na duza blache wylozona papierem do pieczenia. Gore ciasta posmarowac serkiem homog. wymieszanym z miodem i cukrem wanil. i odstawic na 30 min. w cieple miejsce. Piekarnik rozgrzac do 190 stopni, na ciasto wylozyc owoce i piec ok.20-30 min. Jeszcze cieple polac lukrem zrobionym z cukru pudru wymieszanego z sokiem z cytryny.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Ciasto drozdzowe z owocami (strona 1 z 1)  
misia53

misia53

2010-09-01 15:07
Luna , jadę do Ciebie na ciasto!
Skomentuj
Oceń:
0
misia53

misia53

2010-09-01 15:08
misia53 napisał(a):

Luna , jadę do Ciebie na ciasto!

zapomniałam dodać ,że umnie już się skończyło....
Skomentuj
Oceń:
0
luna

luna

2010-09-01 15:08
:)) no to lece robic kawe.
Skomentuj
Oceń:
0
msewka

msewka

2010-09-01 18:22
Skórka cytrynowa w drożdżowym nadaje lekki posmaczek, bardzo to lubię.5
Skomentuj
Oceń:
0
czarna-mamba

czarna-mamba

2010-09-01 19:58
ja też chyba wskoczę-pychota!:)
Skomentuj
Oceń:
0
asia77

asia77

2010-09-01 21:31
Uwielbiam drożdżowe a twoje wygląda wspaniale pychotka:)))
Skomentuj
Oceń:
0
Jojo

Jojo

2010-09-01 22:06
Wyglada REWELACYJNIE !
Skomentuj
Oceń:
0
margolata

margolata

2010-09-02 07:41
Wygląda przepysznie:) Muszę spróbować zrobić...ciekawe jak będzie smakować z jabłkami.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta
Torcik niebo i ziemia Ciasto lekki puch Sernik bardzo kremowy
Ciasto kakaowe z kremem chałwowym Pyszny sernik z rosą Ciasto kakaowe z kokosem
Sernik z różą i skórką pomarańczową Ciasto jogurtowo-kukurydziane wg Zub3ra Owocowa kanapka
Ciasto bez jajek Makowiec na kruchym cieście  Przekładaniec Agi

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji Konkursu Podróż kulinarna z Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią śródziemnomorską (chorwacką, hiszpańską, portugalską) i wygraj Kitchen Aid w dowolnie wybranym kolorze lub inne atrakcyjne nagrody!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane