luna

luna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 359]

Ciasto drozdzowe z owocami

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Drozdzowe ciasto w deszczowa pogode, filizanka kawy i zaraz jest lepiej na duszy...

Ciasto drozdzowe z owocami

Składniki:

Ciasto drozdzowe z owocami

 

  • Skladniki na ciasto:
  • 500 gram maki pszennej
  • 70 gram cukru
  • 1/2 lyzeczki soli
  • 70 gram miekkiego masla
  • 1 jajko
  • 20 gram drozdzy
  • 1 szklanka letniego mleka
  • skorka starta z 1/2 cytryny lub klka kropli aromatu cytrynowego
  • Dodatkowo:
  • 250 gram serka homog.
  • 2 lyzki miodu
  • 2 cukry waniliowe
  • 150 gram jagod (swieze lub mrozone)
  • 150 gram malin (swieze lub mrozone)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • sok z 1/2 cytryny

Sposób przygotowania:

Ciasto drozdzowe z owocami
Drozdze rozrobic w 1/2 szklance letniego mleka, dodac 2 lyzeczki cukru i odrobine maki, wymieszac i odstawic pod przykryciem w cieple miejsce na 15 min. Do miski wsypac make, dodac reszte cukru, miekkie maslo, jajko, skorke starta z cytryny, sol, reszte letniego mleka i na koncu gotowy rozczyn. Ciasto dobrze wyrobic-jesli sie za bardzo lepi dosypac troche maki. Odstawic pod przykryciem w cieple miejsce do wyrosniecia na ok.60-90 min. Po tym czasie wyrosniete ciasto jeszcze raz krotko wyrobic, wylozyc na duza blache wylozona papierem do pieczenia. Gore ciasta posmarowac serkiem homog. wymieszanym z miodem i cukrem wanil. i odstawic na 30 min. w cieple miejsce. Piekarnik rozgrzac do 190 stopni, na ciasto wylozyc owoce i piec ok.20-30 min. Jeszcze cieple polac lukrem zrobionym z cukru pudru wymieszanego z sokiem z cytryny.