Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ciasto drożdżowe z piernikową wkładką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Przyprawa do pierników daje niepowtarzalny aromat

Ciasto drożdżowe z  piernikową wkładką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasto drożdżowe z piernikową wkładką

 

  • 2 szkl mąka,
  • 10 dag masło,
  • 1/2 szkl cukier puder,
  • 150 ml mleko,
  • 2 szt żółtka,
  • 2 dag drożdże,
  • 2 łyżeczki cukier waniliowy,
  • 1 łyżka kakao,
  • 2 łyżeczki przyprawa do pierników,
  • 1 łyżka śmietana,
  • do smaku Sól

 

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe z piernikową wkładką
Drożdże rozetrzeć z cukrem waniliowym, dodać cukier, 4 łyżki mąki wymieszać, wlać ciepłe mleko, szczyptę soli i pozostawić do wyrośnięcia. Następnie wsypać pozostałą mąkę, żółtka i dokładnie wyrobić. Pod koniec dodać roztopione, przestudzone masło i jeszcze chwilę wyrabiać. odłożyć do wyrośnięcia. !/5 ciasta odłożyć dodać do niego śmietanę, kakao i przyprawę do pierników, dokładnie wyrobić. Wyrośnięte ciasto rozwałkować, połowę włożyć do wąskiej brytfanny, położyć spłaszczony wałek z ciasta ciemnego i przykryć jasnym. Pozostawić na 1/2 godziny. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 170 stopni około 35 minut.
Ciasto drożdżowe z  piernikową wkładką
Etap 1
Ciasto drożdżowe z  piernikową wkładką
Etap 2