gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Ciasto drożdżowe z porzeczkami i jabłkam

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

bardzo lubię ciasto drożdżowe i często je piekę

Ciasto drożdżowe z porzeczkami i jabłkam

Składniki:

Ciasto drożdżowe z porzeczkami i jabłkam

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe z porzeczkami i jabłkam
Do większej szklanki wbijamy jajka i roztrzepujemy je widelcem. W większej misce - na dno kruszmy drożdże, wsypujemy szklankę cukru, wlewamy roztrzepane jajka, olej i mleko. Składniki w misce posypujemy czterema szklankami mąki i całość odstawiamy na 2,5 godziny. Po tym czasie całość mieszamy dokładnie łyżką. Ciasto przekładamy na wysmarowaną margaryną blachę. Na wierzchu układamy porzeczki i pokrojone w plasterki jabłko. Przygotowujemy kruszonkę: margaryną, szklankę mąki i pół szklanki cukru przekładamy do miski i zagniatamy na kruszonkę. Kruszonką posypujemy ciasto i pieczemy ok. 50 minut w temp. 200 stopni. Zimne ciasto możemy posypać cukrem pudrem lub polukrować.