Justyna Lewandowska

Justyna Lewandowska

Kucharz
[Przepisów: 3]

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo łatwe i szybkie ciasto, które zawsze się udaje. Ja piekę ciasta z rabarbarem jak tylko pojawia się na straganie. Jest oznaką zbliżającego się lata.

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Składniki:

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Ciasto

Kruszonka

  • 0,5 kostki masła
  • 1 szklanka mąki
  • 0,5 szklanki cukru

 

  • Wszystko wymieszać, aby powstała kruszonka.

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe z rabarbarem
 Wszystkie składniki na ciasto wsypujemy według podanej kolejności do miski i odstawiamy na ok. 4 godziny. W międzyczasie rabarbar należy umyć, obrać, pokroić na kawałki i posypać cukrem.

Po upływie 4 godzin należy dobrze wymieszać ciasto, aby miało gładką konsystencję. Przekładamy ciasto do wysmarowanej blachy i układamy rabarbar, posypujemy kruszonką.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C przez ok. 45 minut. Drożdżówkę można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.