Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Jeden z moich ulubionych przepisów na ciasto drożdżowe, którego wcale nie trzeba wyrabiać z bloga Kwestia Smaku. Ciasto znika jeszcze gorące - polecam :)

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami

Składniki:

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami
Rabarbar obieramy, kroimy w plasterki, posypujemy cukrem i odstawiamy. Truskawki pozbawiamy szypułek kroimy w ćwiartki.

Mleko, masło i cukier wlewamy do rondelka i podgrzewamy aż do rozpuszczenia się cukru – lekko studzimy. Do przestudzonej masy wbijamy jajka i ubijamy je mikserem, rozkruszamy drożdże i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia. Kiedy masa się spieni dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ciasto ( najlepiej drewnianą łyżką lub ręką ) tylko do momentu połączenia się wszystkich składników. Ciasto ma konsystencję dość luźną. Na blachę wyło9żoną papierem do pieczenia wylewamy ciasto.

Z rabarbaru wylewamy nadmiar soku i układamy go na cieście razem z pokrojonymi truskawkami. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. W rondelku rozpuszczamy masło z cukrem, kiedy cukier się rozpuści wsypujemy mąkę i mieszamy aż składniki się połączą. Tak przygotowaną kruszonką posypujemy owoce. Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy je przy otwartych drzwiczkach ! przez 20 minut.

Po tym czasie zamykamy piekarnika pieczemy je jeszcze 30-45 minut. Upieczone ciasto wyciągamy piekarnika, zostawiamy do przestygnięcia a przed podaniem posypujemy je cukrem pudrem