basia4ab

basia4ab

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 143]

Ciasto drożdżowe z serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jest wspaniałą drożdżówką, aromatyczną.Ser zawinięty w ciasto, daje jej wilgotność i cudowny smak.

Ciasto drożdżowe z serem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto drożdżowe z serem

  • mąka pszenna 1 kg
  • żółtka 7 szt
  • cukier waniliowy 1 szt
  • cukier 3 łyżki
  • sól 1 szczypta
  • drożdże 10 dkg
  • masło śmietankowe12 dkg
  • mleko ciepłe 1,5 szklanki
  • rodzynki 1 garść
  • ser biały 60 dkg
  • całe jajka 3 szt
  • budyń śmietankowy 1 szt
  • masło do masy serowej 5 dkg
  • cukier puder 2 łyżki
  • żółtko do smarowania ciasta 1 szt
  • mleko 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe z serem

Żółtka ubijam z cukrem,cukrem waniliowym,solą na puszystą masę.Drożdże zalewam ciepłym mlekiem,mieszam by się rozpuściły.Masło roztapiam,studzę. Do utartej masy jajecznej, dodaję mleko z rozpuszczonymi drożdżami,mąkę,masło zimne rozpuszczone.Ciasto wyrabiam do momentu, aż będzie odchodzić od dłoni,wtedy wsypuję rodzynki. Jeśli ciasto jest za gęste,twarde, można dodać jeszcze trochę ciepłego mleka Wyrobione ciasto nakrywam ściereczką i pozostawiam by wyrosło.Całe jajka miksuję z cukrem pudrem,masłem miękkim,serem białym, a na końcu dodaję budyń.Wyrośnięte ciasto dzielę na trzy części.Każdą część ciasta rozklepuję dłońmi, na stolnicy smaruję przyrządzonym serem i zawijam w rulon.Keksówki trzy długie, smaruję masłem i wkładam ciasto.Ciasto smaruję żółtkiem wymieszanym z 1 łyżką mleka. Ciasto drożdżowe posypuję kruszonką zrobiona z 1 łyżki masła,garści mąki pszennej i 2 łyżek cukru kryształu.Ciast piekę około 50 minut w 160 stopniach. Życzę smacznego.