Ciasto drożdżowe z serem

Drożdżowe « poprzedni | następny »
basia4ab offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 143
zdjęcia: 1 z 5
Ciasto drożdżowe z serem
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Jest wspaniałą drożdżówką, aromatyczną.Ser zawinięty w ciasto, daje jej wilgotność i cudowny smak.


danie wegetariańskie
trudność: łatwe
czas:

Ciasto drożdżowe z serem - SKŁADNIKI:

  • mąka pszenna 1 kg
  • żółtka 7 szt
  • cukier waniliowy 1 szt
  • cukier 3 łyżki
  • sól 1 szczypta
  • drożdże 10 dkg
  • masło śmietankowe12 dkg
  • mleko ciepłe 1,5 szklanki
  • rodzynki 1 garść
  • ser biały 60 dkg
  • całe jajka 3 szt
  • budyń śmietankowy 1 szt
  • masło do masy serowej 5 dkg
  • cukier puder 2 łyżki
  • żółtko do smarowania ciasta 1 szt
  • mleko 1 łyżka

Ciasto drożdżowe z serem - PRZYGOTOWANIE:

Żółtka ubijam z cukrem,cukrem waniliowym,solą na puszystą masę.Drożdże zalewam ciepłym mlekiem,mieszam by się rozpuściły.Masło roztapiam,studzę. Do utartej masy jajecznej, dodaję mleko z rozpuszczonymi drożdżami,mąkę,masło zimne rozpuszczone.Ciasto wyrabiam do momentu, aż będzie odchodzić od dłoni,wtedy wsypuję rodzynki. Jeśli ciasto jest za gęste,twarde, można dodać jeszcze trochę ciepłego mleka Wyrobione ciasto nakrywam ściereczką i pozostawiam by wyrosło.Całe jajka miksuję z cukrem pudrem,masłem miękkim,serem białym, a na końcu dodaję budyń.Wyrośnięte ciasto dzielę na trzy części.Każdą część ciasta rozklepuję dłońmi, na stolnicy smaruję przyrządzonym serem i zawijam w rulon.Keksówki trzy długie, smaruję masłem i wkładam ciasto.Ciasto smaruję żółtkiem wymieszanym z 1 łyżką mleka. Ciasto drożdżowe posypuję kruszonką zrobiona z 1 łyżki masła,garści mąki pszennej i 2 łyżek cukru kryształu.Ciast piekę około 50 minut w 160 stopniach. Życzę smacznego.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Ciasto drożdżowe z serem  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Drożdżowe
Dyniowe buchty z marmoladą Ślimaczki dyniowe z maślano-cynamonowym wnętrzem Drożdżowy przeplataniec z bakaliami
Drożdżówki z serem Ciasto z jabłkami i płatkami migdałów Chałka z foremki
Ciasto drożdżowe ze śliwkami Brioszka dyniowa Hamburgerowe bułki z sezamem
Drożdżowy wieniec ze śliwkami i orzechami Chałka z kruszonką podawana z frużeliną z wiśni Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane