Ciasto drożdżowe z serem

Drożdżowe « poprzedni | następny »
basia4ab - Przepis na: Ciasto drożdżowe z serem offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 143
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Ciasto drożdżowe z serem
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Jest wspaniałą drożdżówką, aromatyczną.Ser zawinięty w ciasto, daje jej wilgotność i cudowny smak.


danie wegetariańskie
trudność: łatwe
czas:

Ciasto drożdżowe z serem - SKŁADNIKI:

  • mąka pszenna 1 kg
  • żółtka 7 szt
  • cukier waniliowy 1 szt
  • cukier 3 łyżki
  • sól 1 szczypta
  • drożdże 10 dkg
  • masło śmietankowe12 dkg
  • mleko ciepłe 1,5 szklanki
  • rodzynki 1 garść
  • ser biały 60 dkg
  • całe jajka 3 szt
  • budyń śmietankowy 1 szt
  • masło do masy serowej 5 dkg
  • cukier puder 2 łyżki
  • żółtko do smarowania ciasta 1 szt
  • mleko 1 łyżka

Ciasto drożdżowe z serem - PRZYGOTOWANIE:

Żółtka ubijam z cukrem,cukrem waniliowym,solą na puszystą masę.Drożdże zalewam ciepłym mlekiem,mieszam by się rozpuściły.Masło roztapiam,studzę. Do utartej masy jajecznej, dodaję mleko z rozpuszczonymi drożdżami,mąkę,masło zimne rozpuszczone.Ciasto wyrabiam do momentu, aż będzie odchodzić od dłoni,wtedy wsypuję rodzynki. Jeśli ciasto jest za gęste,twarde, można dodać jeszcze trochę ciepłego mleka Wyrobione ciasto nakrywam ściereczką i pozostawiam by wyrosło.Całe jajka miksuję z cukrem pudrem,masłem miękkim,serem białym, a na końcu dodaję budyń.Wyrośnięte ciasto dzielę na trzy części.Każdą część ciasta rozklepuję dłońmi, na stolnicy smaruję przyrządzonym serem i zawijam w rulon.Keksówki trzy długie, smaruję masłem i wkładam ciasto.Ciasto smaruję żółtkiem wymieszanym z 1 łyżką mleka. Ciasto drożdżowe posypuję kruszonką zrobiona z 1 łyżki masła,garści mąki pszennej i 2 łyżek cukru kryształu.Ciast piekę około 50 minut w 160 stopniach. Życzę smacznego.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Ciasto drożdżowe z serem  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Drożdżowe
Drożdżowy wieniec ze śliwkami i orzechami Chałka z kruszonką podawana z frużeliną z wiśni Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Drożdżówki z dżemem jagodowym Ciasto drożdżowe ze śliwkami Drożdżowiec ze śliwkami
Dyniowa drożdżówka z kruszonką Rogaliki drożdżowe z marmoladą truskawkową Drożdżówki z dyniowym nadzieniem
Jabłecznik na drożdżowym spodzie Strucla makowo-orzechowa Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane