czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Ciasto drożdżowe z serem i jagodami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Ciasto jest niezwykle pyszne, ser, ciasto drożdżowe i jagody doskonale współgrają ze sobą...

Ciasto drożdżowe z serem i jagodami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto drożdżowe z serem i jagodami

 

 

  • Masa serowa:
  • 600g twarogu,
  • 3 duże jajka,
  • 250g serka mascarpone,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 2 łyżki budyniu waniliowego,
  • 1/2 laski wanilii,
  • 600g jagód.

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe z serem i jagodami
1. Drożdże utrzeć z łyżeczką cukru. Zalać ciepłym mlekiem, dodać 3 łyżki mąki, wymieszać i odstawić na 15minut, by drożdże zaczęły pracować. Resztę mąki przesiać, dodać wyrośnięty zaczyn oraz żółtka utarte z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać szczyptę soli oraz skórkę startą z cytryny. Wyrobić. Na sam koniec dodać stopione, przestudzone masło. Zagnieść gładkie ciasto. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. 2. Twaróg zmielić, zmiksować z serkem mascarpone i żółtkami. Dodać cukier puder, sproszkowany budyń oraz nasiona wanilii. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy, delikatnie wymieszać. Ciato rozwałkować na prostokąt o wym. 30x40cm i wyłożyć na przygotowaną blaszkę. Na cieście rozsmarować masę serową, posypać jagodami (mrożone rozmrozić i odsączyć). piec około 40-45minw temp. 170-180st.
Ciasto drożdżowe z serem i jagodami
Zagnieśc drożdzowe ciasto, rozwałkowac i na blaszkę
Ciasto drożdżowe z serem i jagodami
Na cieście drożdzowym rozsmarować masę serową
Ciasto drożdżowe z serem i jagodami
Wierzch posypac jagodami, piec około 45minut