Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Ciasto drożdżowe z serem i rabarbarem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Jestem wielką miłośniczką ciast drożdżowych. Dziś postanowiłam upiec je z pysznym połączeniem dwóch składników sera i rabarbaru.

Ciasto drożdżowe z serem i rabarbarem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto drożdżowe z serem i rabarbarem

 

  • Ciasto drożdżowe:
  • 1,5 szklanki mleka
  • 3 dag drożdży
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 op cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru kryształu
  • ½ łyżeczki soli
  • 70-85 dag mąki
  • 5 dag margaryny
  • Masa serowa:
  • ½ kg sera białego półtłustego
  • 5 dag masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 op cukru waniliowego
  • 5 łyżek cukru kryształu
  • 1 łyżka budyniu
  • Kruszonka:
  • 5 dag masła
  • ½ szklanki mąki
  • ½ szklanki cukru
  • Dodatkowo:
  • 20 dag rabarbaru
  • 1 op cukru waniliowego
  • cukier

 

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe z serem i rabarbarem
Mleko podgrzewam. Dodaję pokruszone drożdże, cukry, sól oraz jajko i żółtko. Dokładnie wszystko mieszam. Stopniowo dodaję mąkę. Na końcu do ciasta wlewam rozpuszczoną, przestudzoną margarynę. Wyrabiam dokładnie ciasto, aby było elastyczne. Ciasto oprószam mąką i odstawiam na godzinę do wyrośnięcia. W malakserze miksuje masło, cukry, jajko i żółtko. Dodaję pokruszony ser oraz budyń. Dokładnie wszystko razem miksuję. Z masła, cukru i mąki zagniatam kruszonkę. Rabarbar obieram i kroję na mniejsze kawałki. Wyrośnięte ciasto wykładam na dużą blaszkę wysmarowaną tłuszczem. Na cieście rozsmarowuję masę serową. Na serze układam kawałki rabarbaru. Oprószam cukrem waniliowym i cukrem kryształem. Wierzch posypuję kruszonką. Piekę około 60 minut w temperaturze 155 stopni.
Ciasto drożdżowe z serem i rabarbarem
Mleko podgrzewam. Dodaję pokruszone drożdże, cukry, sól oraz jajko i żółtko. Dokładnie wszystko mieszam. Stopniowo dodaję mąkę. Na końcu do ciasta wlewam rozpuszczoną, przestudzoną margarynę. Wyrabiam dokładnie ciasto, aby było elastyczne.
Ciasto drożdżowe z serem i rabarbarem
W malakserze miksuje masło, cukry, jajko i żółtko. Dodaję pokruszony ser oraz budyń. Dokładnie wszystko razem miksuję.
Ciasto drożdżowe z serem i rabarbarem
Z masła, cukru i mąki zagniatam kruszonkę. Rabarbar obieram i kroję na mniejsze kawałki.
Ciasto drożdżowe z serem i rabarbarem
Ciasto wykładam na dużą blaszkę wysmarowaną tłuszczem. Na cieście rozsmarowuję masę serową. Na serze układam kawałki rabarbaru. Oprószam cukrem waniliowym i cukrem kryształem. Wierzch posypuję kruszonką.