SUPERPRZEPIS

Ciasto drożdżowe z serem i rodzynkami

  • 10
  • edytaha
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9
Ciasto drożdżowe z serem i rodzynkami Więcej zdjęć (5)

Drożdżowe jak u babci, idealne ze szklanką mleka, albo niedzielną filiżanką kawy

Składniki:

Ciasto drożdżowe z serem i rodzynkami

 

  • CIASTO – wszystkie składniki poza mlekiem powinny mieć temperaturę pokojową:
  • 50 dag mąki pszennej + do podsypania
  • 3,5 dag drożdży
  • ok. 2/3 szklanki letniego mleka
  • 7 dag cukru
  • 2 jajka
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 7 dag masła
  • MASA SEROWA – składniki powinny mieć temperaturę pokojową:
  • 25 dag białego sera
  • 3 dag masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 7 dag cukru
  • 2 dag drobnych rodzynek
  • DODATKOWO
  • masło do wysmarowania foremki
  • 1 łyżeczka mleka
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe z serem i rodzynkami
CIASTO: W dużym kubeczku drożdże roztarłam z częścią mleka i odebraną od całości łyżeczką cukru. Odstawiłam na kilka minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiałam do miski. W rondelku stopiłam masło. Jajka roztrzepałam w małej miseczce, niewielką ich ilość pozostawiłam do posmarowania wierzchu ciasta. Wyrośnięte drożdże dodałam do mąki wraz z pozostałymi składnikami. Wyrobiłam elastyczne, gładkie, nie lepiące się do dłoni ciasto, które przełożyłam do miski, nakryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia.



Ser rozkruszyłam, wymieszałam z miękkim masłem, żółtkiem, cukrem, cukrem wanilinowym i mąką. Lekko utarłam mikserem. Łyżką wymieszałam z ubitymi na sztywną pianę białkami i suchymi rodzynkami. Standardową keksówkę wysmarowałam masłem.



Wyrośnięte ciasto przebiłam i krótko wyrobiłam. Na podsypanej mąką stolicy rozwałkowałam prostokąt o takich wymiarach, żeby pasował do foremki. Na cieście rozsmarowałam masę serową, zwinęłam je w rulon i przełożyłam do blaszki. Wierzch ciasta posmarowałam zostawioną w tym celu odrobiną jajka, roztrzepaną z łyżeczką mleka.



Ostrym nożem nacięłam wzdłuż aż do samego dna. Nakryłam ściereczką i ponownie odstawiłam do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wypełniło keksówkę, wstawiłam je do nagrzanego piekarnika. Piekłam około 40 minut w temperaturze 160 stopni z termo obiegiem. Ciasto wystudziłam w blaszce, a po wyjęciu oprószyłam cukrem pudrem.
Ciasto drożdżowe z serem i rodzynkami
Kolejne etapy przygotowania zaczynu i ciasta.
Ciasto drożdżowe z serem i rodzynkami
Kolejne etapy przygotowania masy serowej.
Ciasto drożdżowe z serem i rodzynkami
Smarowanie ciasta masą i umieszczanie w foremce.
Ciasto drożdżowe z serem i rodzynkami
Ciasto bezpośrednio po wyjęciu z foremki.