Katarzyna J.

Katarzyna J.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1194]

Ciasto drożdżowe z serem, porzeczkami i kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Pyszne, puszyste ciasto serowo- owocowe. Ucieszy każde podniebienie. Warto je przygotować. Polecam gorąco!!!

Ciasto drożdżowe z serem, porzeczkami i kruszonką

Składniki:

Ciasto drożdżowe z serem, porzeczkami i kruszonką

Ciasto:

Masa serowa:

  • 20 dag sera białego,
  • 1 jajko,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 1,5 łyżki cukru,
  • 1,5 łyżki masła,
  • 1 łyżka budyniu śmietankowego,

Kruszonka:

  • 1,5 łyżki masła,
  • 50 g cukru,
  • 50 g mąki kokosowej,

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe z serem, porzeczkami i kruszonką

Przygotowanie ciasta i masy serowej

Ciasto drożdżowe z serem, porzeczkami i kruszonką
Przygotowuję masę serową ucierając wszystkie składniki.

Ciasto: W ciepłym mleku rozpuszczam drożdże oraz cukier. Dodaję jajko, sól, mąkę oraz rozpuszczone masło. Wyrabiam ciasto łyżką. Ciasto odstawiam na 45 minut do wyrośnięcia.
Masa serowa: Masło ucieram z cukrem, cukrem waniliowym oraz jajkiem. Dodaję ser oraz budyń. Ucieram.

Przygotowanie kruszonki

Ciasto drożdżowe z serem, porzeczkami i kruszonką
Zagniatam kruszonkę z masła, mąki i cukru.

Kruszonka: Z masła, mąki kokosowej oraz cukru zagniatam kruszonkę.

Przygotowanie ciasta do pieczenia

Ciasto drożdżowe z serem, porzeczkami i kruszonką
Ciasto drożdżowe wykładam na blaszkę, następnie wykładam ser, owoce i kruszonkę,

Porzeczki obieram. Wyrośnięte ciasto wykładam na tortownicę o średnicy 28 cm. Na ciasto wykładam masę serową. Na masie serowej układam porzeczki. Wierzch ciasta posypuję kruszonką. Ciasto piekę około 50 minut w temperaturze 160 stopni.