Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ciasto drożdżowe z suszonymi owocami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszna mięciutka, puszysta i słodka bułeczka domowego wypieku. Z masełkiem i miodem smakuje rewelacyjnie.

Ciasto drożdżowe z suszonymi owocami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto drożdżowe z suszonymi owocami

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe z suszonymi owocami
Drożdże wymieszać z cukrem, rozpuścić, dodać ciepłe mleko, 2-3 łyżki mąki zamieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do przesianej mąki, wlać wyrośnięty rozczyn, dodać jajka wymieszane z jogurtem, rozpuszczonym masłem i cukrem waniliowym, sól, dokładnie wyrobić na gładkie ciasto. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, dodać pokrojone śliwki, rodzynki i żurawinę. Ponownie przerobić i włożyć do przygotowanej formy, odstawić do wyrośnięcia. Kruszonka Masło połączyć z mąką i cukrem. Palcami ugniatać tak aby powstała kruszonka. Wyrośnięte ciasto w formie posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 40 minut w temp 180 stopni.
Ciasto drożdżowe z suszonymi owocami
Z drożdży mleka i 2 łyżek mąki zrobić rozczyn
Ciasto drożdżowe z suszonymi owocami
Z mąki cukru masła ugniatając zrobić kruszonkę
Ciasto drożdżowe z suszonymi owocami
Mąkę wymieszać z rozczynem i pozostałymi składnikami
Ciasto drożdżowe z suszonymi owocami
Dokładnie wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia