misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Książka Kucharska: Ciasto drożdżowe z truskawkami – 12 pysznych przepisów

Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszne, lekkie, a do tego puszyste ciasto drożdżowe z aromatycznymi truskawkami oraz kruszonką. Doskonały dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty.

Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką Więcej zdjęć (11)

Składniki:

Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

 

 

  • Kruszonka:
  • 85 g mąki typ 405
  • 80 g cukru pudru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 80 g masła

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką
Masło lub margarynę rozpuszczny i odstawiamy do ostudzenia.

Truskawki dokładmy opłukujemy, osuszamy i pozbawiamy szypułek.

Do letniego mleka dodajemy drożdże, cukier waniliowy i po łyżce mąki oraz cukru pudru. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

Mąkę pozostały cukier puder oraz szczyptę soli przesiewamy do wysokiej miski. Dodajemy do niej żółtka oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy przez około 5 minut, po czym stopniowo dodajemy ostudzone masło lub margarynę. Zarabiamy, aż ciasto będzie gładkie, jednolite i elastyczne. Przekładamy je do miski i odstawiamy do wyrośnięcia.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i palcami rozciągamy je na wielkość formy. W ciasto wciskamy umyte, osuszone i pozbawione szypułek truskawki. Wierzch posypujemy kruszonką. Tak przygotowane ciasto odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.

Ciasto pieczemy w temp. 170 st przez około 50 minut.

Kruszonka: Masło rozcieramy palcami z cukrem pudrem cukrem waniliowym oraz mąką.
Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką
Do przesianej mąki dodajemy zaczyn oraz żółtka
Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką
Zarabiamy gładkie jednolite i bardzo elastyczne ciasto
Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką
Ciasto odstawiamy do podwojenia objętości
Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką
Wyrośnięte ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i palcami rozciągamy je na wielkość blachy
Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką
W ciasto wciskamy umyte osuszone i pozbawione szypułek truskawki
Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką
Z masła mąki cukru pudru i cukru waniliowego przygotowujemy kruszonkę
Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką
Gotową kruszonką posypujemy wierzch ciasta
Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką
Ciasto pieczemy w temp 170 st przez około 50 minut
Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką
Po upieczeniu i ostudzeniu posypujemy ciasto cukrem pudrem
Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką
Podajemy do kawy lub herbaty choć i na małe co nieco jest idealne