anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Książka Kucharska: Ciasto drożdżowe z truskawkami – 12 pysznych przepisów

Ciasto drożdżowe z truskawkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pieczenie drożdżowych ciast sprawia mi ogromną przyjemność, lubię patrzeć jak rosną, a później cudownie pachną w piekarniku. To z truskawkami i migdałową posypką pachnie i smakuje cudownie.

Ciasto drożdżowe z truskawkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto drożdżowe z truskawkami

 

  • mąka tortowa – 2 szk.
  • świeże drożdze – 16 g
  • jajko – 1 szt.
  • cukier trzcinowy – 3 łyżki
  • mleko – 1/2 szk.
  • masło – 60 g
  • szczypta soli

 

  • KRUSZONKA:
  • mąka krupczatka - 35 g
  • cukier puder - 25 g
  • masło - 25 g

 

  • PONADTO:
  • truskawki – 200 g
  • migdały w płatkach – 50 g
  • cukier puder – do posypania

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe z truskawkami
Składniki kruszonki rozgniatamy w palcach, aż utworzą się grudki. Odstawiamy w zamkniętym pojemniku do lodówki. Podgrzewamy 1/4 szklanki mleka, dodajemy pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru, łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Podgrzewamy pozostałe mleko, do gorącego dodajemy masło i cukier, mieszamy. Odstawiamy do przestygnięcia. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy szczyptę soli, roztrzepane jajko, pozostałe mleko z cukrem i roztopionym masłem, wyrośnięte drożdże i całość długo i dokładnie wyrabiamy. Miskę z ciastem nakrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na około 90 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie jeszcze raz przez chwilę ciasto wyrabiamy, przekładamy do wysmarowanej masłem tortownicy o średnicy 26 cm. Odstawiamy do ponownego wyrastania. Na wyrośniętym cieście układamy umyte i osuszone truskawki, posypujemy kruszonką i płatkami migdałów. Wstawiamy do nagrzanego do 170°C piekarnika i pieczemy 30-35 minut. Upieczone odstawiamy na kratkę kuchenną do wystygnięcia, a następnie oprószamy cukrem pudrem.
Ciasto drożdżowe z truskawkami
Ciasto drożdżowe z truskawkami i migdałami.