justynkam

justynkam

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 72]

Ciasto drożdzowe ze sliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczne ciasto do kawy

Ciasto drożdzowe ze sliwkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto drożdzowe ze sliwkami

 

 

  • Składniki na kruszonkę:

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdzowe ze sliwkami
Drożdże kruszymy i dodajemy ciepłe mleko ,łyżeczkę cukru, i 2 łyżki mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia na kilka minut. Żółtka ucieramy z cukrem, cukrem wanilinowym na jednolitą masę. Masło roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy do niej wyrośnięte drożdże i żółtka. Wyrabiamy ciasto. Następnie wlewamy chłodne masło, wyrabiamy ciasto dalej do czasu, aż będzie odstawać od ręki. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godzinę. Blaszkę smarujemy masłem i posypujemy bułka tartą.Śliwki myjemy i wyciągamy pestki a, następnie kroimy na ćwiarki. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blaszkę układamy na nim śliwek Tak przygotowane ciasto odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na ok. 20 minut. W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę: Zimne masło z mąka i cukrem kruszymy w palcach aby składniki się połączyły.. Tak przygotowaną kruszonką posypujemy e ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.
Ciasto drożdzowe ze sliwkami
Jaja ucieramy z żółtkami na jednolitą masę
Ciasto drożdzowe ze sliwkami
Ciato zarabiamy i pozostawiamy do wyrośnięcia
Ciasto drożdzowe ze sliwkami
śliwki obtaczamy w cukrze i układamy na cieście
Ciasto drożdzowe ze sliwkami
na ułożone śliwki dajemy kruszonkę i wstawiamy do piekarnika