jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Ciasto dyniowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

żółte ciasto dyniowe, do herbatki

Ciasto dyniowe

Składniki:

Ciasto dyniowe

 

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki rozgotowanej i zmiksowanej dyni
  • 1/2 szklanki oleju
  • cukier puder - do posypania ciasta
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Ciasto dyniowe
Mąke, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon wymieszać.

Jajka zmiksować z dynią i olejem, wsypać sypkie składniki, dokładnie wymieszać.

Ciasto wlać do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy.

Piec w temp. 180 stop. C. przez 40 minut.

Wyjąć z piekarnika, posypać cukrem pudrem.