Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Ciasto dyniowe 4

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto, które zachwyca pięknym kolorem i smakiem.

Ciasto dyniowe 4 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto dyniowe 4

 

  • 300 g puree z dyni,
  • 4 jaja,
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 250 g cukru
  • 320 g mąki
  • 1 płaska łyżeczka sody,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1/4 łyżeczki imbiru,
  • 1/3 łyżeczki zmielonych goździków,
  • 200 ml oleju,
  • 2 łyżki miodu,

 

Sposób przygotowania:

Ciasto dyniowe 4
Najpierw przygotowujemy puree z dyni. Dynię obieramy ze skóry, usuwamy pestki i kroimy na mniejsze części. Każdy z nich owijamy folią aluminiową, układamy na blasze i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę, aż dynia będzie miękka. Wyjmujemy dynię z piekarnika, czekamy aż ostygnie, a następnie wyciskamy powstały podczas pieczenia sok i zostawiamy miąższ. Miąższ blenderujemy na gładką masę. Mąkę mieszamy z resztą przypraw. Jajka ucieramy z cukrem do uzyskania białej, puszystej masy. Stopniowo, miksując na wolnych obrotach dodajemy mąkę wymieszaną z przyprawami. Następnie wlewamy olej ciągle miksując i kolejno puree z dyni. Pod koniec miksowania wlewamy miód. Ciasto przekładamy do keksówki. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut (sprawdzamy czy patyczek będzie suchy).
Ciasto dyniowe 4
Przygotowujemy puree i pozostałe składniki.
Ciasto dyniowe 4
Składniki mieszamy ze sobą w odpowiedniej kolejności.
Ciasto dyniowe 4
Gotowe ciasto przekładamy do keksówki i pieczemy.
Ciasto dyniowe 4
Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem i podajemy :)