gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Ciasto dyniowe II

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tak przygotowane ciasto dyniowe polecam do popołudniowej kawki. Ma fajny smak i jest łatwe w przygotowaniu.

Ciasto dyniowe II

Składniki:

Ciasto dyniowe II

 

  • 1/2 średniej dyni
  • 50 ml mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 110 gram cukru
  • 125 gram margaryny
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Ciasto dyniowe II

ETAP 1:

Ciasto dyniowe II
Dynię pieczemy w piekarniku, aż zmięknie.

Dynię kroimy na części, układamy na blasze i pieczemy w piekarniku ok. 45 minut w temp. 160 stopni. Po wyciągnięciu studzimy.

ETAP 2:

Ciasto dyniowe II
Dynię miksujemy w rozdrabniaczu na mus.

Następnie z dyni usuwamy skórkę oraz miąższ z pestkami. Dynię przekładamy do rozdrabniacza i mielimy na mus.

ETAP 3:

Ciasto dyniowe II
Dynię mieszamy wraz z mlekiem, aż składniki się połączą.

Do dyniowego musu wlewamy mleko, mieszamy.

ETAP 4:

Ciasto dyniowe II
Mąkę i proszek do pieczenia wsypujemy do musu dyniowego.

Do dyni wsypujemy mąkę i proszek dopieczenia. Mieszamy, aż masa będzie jednolita.

ETAP 5:

Ciasto dyniowe II
W misce ucieramy żółtka z margaryną, cukrem pudrem, cynamonem i cukrem waniliowym.

W osobnej misce ucieramy żółtka z margaryną, cukrem pudrem, cukrem waniliowym i cynamonem i szczyptą soli.

ETAP 6:

Ciasto dyniowe II
Białkaz cukrem ubijamy na sztywną pianę.

Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypujemy cukier.

ETAP 7:

Ciasto dyniowe II
Masę dyniową porcjami dodajemy do masy cynamonowej.

do utartej masy porcjami dodajemy masę dyniową i mieszamy łyżką, aż składniki połączą się.

ETAP 8:

Ciasto dyniowe II
Masę dyniową łączymy z ubita pianą za pomocą łyżki.

Następnie dodajemy ubitą pianę i ponownie łyżką mieszamy.

ETAP 9:

Ciasto dyniowe II
Gotowe ciasto wylewamy na blachę i pieczemy.

Masę wylewamy na natłuszczoną i posypaną bułką tartą blachę. Pieczemy ok. 50 minut w temp. 180 stopni. Ciasto studzimy. Zimne ciasto posypujemy cukrem pudrem.


Tagi:

ciasto dynia