aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Ciasto- Dyniowiec

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszne wspaniałe ciasto na zimno! Ach co za smak i któż by powiedział że to z dyni jej smak w ogóle nie przypomina tego warzywa!

Ciasto- Dyniowiec

Składniki:

Ciasto- Dyniowiec

 

  • 60 dag serka homogenizowanego
  • 1,40 kg dyni
  • 15 dag cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 8 dag żelatyny
  • 2 łyżki soku z cytryny

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto- Dyniowiec
Wykonanie: Dynię obieramy, kroimy w kostkę podlewamy 4 łyżkami wody i gotujemy do miękkości. Dodajemy cukry mieszamy, ściągamy z ognia i studzimy. Letnią miksujemy. 30 dag musu dyniowego mieszamy z sokiem. Odstawiamy obydwa musy do ostygnięcia. Do pozostałej ilości musu dodajemy serki i mieszamy. W 200 ml wrzątku mieszamy 6 dag żelatyny, studzimy i miksując wlewamy do masy z serkami. Przekładamy to posmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 24 centymetrów i odstawiamy do zastygnięcia. W 50 ml wrzątku rozpuszczamy 2 dag żelatyny, studzimy ją i mieszamy z musem, w którym był sok. Wykładamy na zastygniętą masę

Tagi:

dynia