burakcukrowy

burakcukrowy

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 78]

Ciasto dyniowo-daktylowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto dyniowo - daktylowe

Ciasto dyniowo-daktylowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto dyniowo-daktylowe

 

  • 3 szkl. miąższu z dyni
  • 2.5 szkl. mąki
  • 1 szkl oleju
  • 3 jajka
  • 5-6 łyżeczek cynamonu
  • 16g cukru wanilowego
  • 0.75 szkl. cukru
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • daktyle (mogą być też inne bakalie jako zamiennik)

Sposób przygotowania:

Ciasto dyniowo-daktylowe
Jajka ubijamy z cukrem (na biało). Do masy dodajemy przesianą mąkę, olej, cukier waniliowy, sodę oczyszczoną i cynamon. Wszystko razem miksujemy. Następnie dodajemy starty na tarce( mniejsze oczka) miąższ dyni. Miąższ wcześniej należy odsączyć w przeciwnym wypadku ciasto będzie bardzo mokre w środku. Dodajemy daktyle i wszystko razem mieszamy. Gotową masę przekładamy do foremki. aby ciasto nie przywarło wcześniej należy formę wysmarować masłem i opruszyć mąką. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 50 minut w temp. 180°C. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego
Ciasto dyniowo-daktylowe
Najpierw ubijamy jajka z cukrem. Dobrze ubite ciato będzie mieć pęcherzyki.
Ciasto dyniowo-daktylowe
Starta dynia. Ścierana na małych oczkach. Przed włożeniem do ciasta należy ją odsączyć.
Ciasto dyniowo-daktylowe
Świeżo wyjęte ciasto z piekarnika. Przed wyjęciem z formy należy je ostudzić.
Ciasto dyniowo-daktylowe
Gotowe ciasto do spożycia. Jak już wystygnie można dekorować cukrem pudrem lub posypać też odrobiną cynamonu.