MałaMi89

MałaMi89

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 280]

Ciasto Fale Dunaju

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

To ciasto bardzo dobrze pamiętam z dzieciństwa. Obok Królewicza i Bawolego Oczka ;) często pojawiało się na niedzielę czy święta. Jest pyszne i efektownie wygląda. A wykonanie dość proste.

Ciasto Fale Dunaju Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto Fale Dunaju

 

  • Ciasto:
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • 1 kostka masła roślinnego
  • 6 jaj
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 olejek rumowy
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • owoce z kompotu lub świeże

 

 

  • Dodatkowo:
  • 1/2 tabliczki czekolady do posypania

Sposób przygotowania:

Ciasto Fale Dunaju
Ciasto: Masło ucieramy z cukrem, dodając po 1 żółtku, mąkę wymieszaną z proszkiem i ubitą na sztywno pianę z białek. Ciasto dzielimy na 2 części, jedną wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (u mnie 25x36 cm). Do drugiej części dodajemy 2 łyżki wody i kakao, mieszamy, po czym wykładamy na jasne ciasto. Na wierzchu dość gęsto układamy owoce. Pieczemy około 45 minut w 180 stopniach. Masa: Z mleka, cukru i mąki gotujemy budyń. Ostudzony stopniowo (po łyżce) dodajemy do utartej na puch margaryny. Gdy upieczone ciasto ostygnie nakładamy na nie krem. Całość posypujemy startą gorzką czekoladą.
Ciasto Fale Dunaju
Ciasto pieczemy według podanego przepisu
Ciasto Fale Dunaju
Margarynę ucieramy na puch i po łyżce miksujemy z budyniem
Ciasto Fale Dunaju
Gotowy krem rozsmarowujemy na cieście z owocami
Ciasto Fale Dunaju
Na wierzch ścieramy pół tabliczki gorzkiej czekolady