blanko

blanko

Szef Kuchni
[Przepisów: 76]

Ciasto francuskie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto francuskie jest naprawdę trudne i pracochłonne ale myślę że naprawdę warto.

Ciasto francuskie

Składniki:

Ciasto francuskie

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto francuskie
Ciasto maślane: mąkę przesiać, dodać masło, posiekać na jednolitą masę, ukształtować w prostokąt. Schłodzić w lodówce. Ciasto kluskowe: mąkę przesiać, dodać 1 jajko, ocet i tyle wody, by zagnieść ciasto jak na pierogi. Wyrobić, rozwałkować. Na cieście kluskowym ułożyć ciasto maślane. Brzegi ciasta kluskowego zawinąć w kopertę, lekko rozwałkować na kształt prostokąta. Złożyć na 3 części, owinąć folią, włożyć do lodówki. Składanie na 3 części, rozwałkowywanie i schładzanie powtórzyć 3 razy co 20-30 minut. Ciasto wyłożyć na blachę, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 15 minut w temperaturze 300°C.