cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Książka Kucharska: Książka kucharska wyd. Printex I

Ciasto francuskie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

przepis na dobre francuskie ciasto

Ciasto francuskie

Składniki:

Ciasto francuskie

 

  • 40 dag mąki,
  • 40 dag masła,
  • 1 jajo,
  • 1 kieliszek octu albo alkoholu,
  • ½ szklanki wody

 

Sposób przygotowania:

Ciasto francuskie

Zrobić ciasto z maki, jaja, octu i letniej osolonej wody. Rozwałkować na grubość palca, w kształt kwadratu. Schłodzone masło położyć na wierzch, rozpłaszczyć i zwinąć w ciasto, jak w kopertę. Wałkować 10 minut, odłożyć. Potem złożyć we dwoje i znowu wałkować. Czynność powtórzyć cztery razy. Ostatni raz rozwałkować cienko, krajać na kwadraciki lub inne figury, kłaść na posmarowaną masłem blachę i wstawić do gorącego piekarnika.