Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Ciasto francuskie z gruszką i śliwką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Proste i szybkie ciasteczka z ciasta francuskiego z budyniem, gruszką i śliwką, są fajnym pomysłem na drugie śniadanie lub szybki deser.

Ciasto francuskie z gruszką i śliwką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto francuskie z gruszką i śliwką

 

  • 270g ciasta francuskiego
  • 6 łyżek gotowego budyniu czekoladowego
  • 1/2 gruszki
  • 3 śliwki
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 1 jajko
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią

Sposób przygotowania:

Ciasto francuskie z gruszką i śliwką
Rozwałkowane ciasto francuskie kroimy na 6 kwadratów. Na dwóch przeciwległych rogach każdego z kwadratów nacinamy nożem literę L i wywijamy brzegi jak na zdjęciu. Do miseczki wbijamy jajko i roztrzepujemy widelcem. Za pomocą pędzla nanosimy jajko na brzegi ciastek i dociskamy widelcem, żeby dokładnie się skleiły. Na środku każdego ciastka wsypujemy pół łyżeczki cukru waniliowego, nakładamy po łyżce budyniu, układamy skropione sokiem z cytryny gruszki pokrojone na cienkie plasterki i połówki śliwek. Brzegi ciasteczek smarujemy resztą jajka, żeby ładnie zarumieniły się podczas pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach ok 10-15 minut- do momentu aż się zarumienią.
Ciasto francuskie z gruszką i śliwką
Rozwałkowane ciasto francuskie przycinamy
Ciasto francuskie z gruszką i śliwką
Brzegi smarujemy jajkiem i dociskamy widelcem
Ciasto francuskie z gruszką i śliwką
Układamy budyń i owoce i smarujemy jajkiem
Ciasto francuskie z gruszką i śliwką
Pieczemy aż ciasteczka ładnie się zarumienią