margolata

margolata

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 169]

Ciasto francuskie z kapustą i grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Chrupiący kapuśniaczek :)

Ciasto francuskie z kapustą i grzybami

Składniki:

Ciasto francuskie z kapustą i grzybami

 

  • ciasto francuskie gotowe
  • żółtko do posmarowania ciasta
  • Farsz:
  • 1/2 kg kiszonej kapusty
  • kostka rosołowa
  • 10 dag suszonych grzybów
  • jajko
  • cebula
  • czosnek
  • olej
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Ciasto francuskie z kapustą i grzybami
Kapustę jeśli jest bardzo kwaśna lekko odcisnąć i zalać wodą ugotować. Dodać do smaku kostkę rosołową. Grzybki wcześniej namoczyć i ugotować do miękkości. Kapustę odcisnąć z wody drobniutko posiekać, tak samo grzyby. Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek przecisnąć i przesmażyć razem na złoty kolor. Po ostygnięciu dodać do kapusty i grzybów. Wbijamy jajko i przyprawiamy solą i pieprzem, możemy też dodać troszkę oliwy. Wszystko dokładnie mieszamy. Gotowy farsz wykładamy na ciasto zwijamy w roladę. Smarujemy ciasto żółtkiem, wkładamy do piekarnika pieczemy 25-30 min w 200 stopniach na termoobiegu. Smacznego.