Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Ciasto francuskie z masą i gruszkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Podczas pieczenia dobrze jest nakłuć ciasto francuskie, żeby nie wyrosło.

Ciasto francuskie z masą i gruszkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto francuskie z masą i gruszkami

 

  • 3 opakowania ciasto francuskie,
  • 25 dag masło roślinne,
  • 500 ml mleko,
  • 2 opakowania budynie śmietankowe,
  • 1 łyżeczka sok z cytryny,
  • 0,5 łyżeczki cynamon,
  • 0,5 szklanki cukier,
  • 1 łyżka mąka ziemniaczana,
  • 1 kg gruszki,
  • 2 łyżki cukier puder

Sposób przygotowania:

Ciasto francuskie z masą i gruszkami
Ciasta francuskie rozkładamy na blachach i pieczemy przez około 15 minut w temp. 200 stopni. Gruszki obieramy i kroimy w kostkę wykrawając z nich gniazda nasienne. W garnku lub na patelni robimy karmel dodając do niego sok z cytryny i pokrojone gruszki, następnie cynamon, gruszki podduszamy tak, żeby stały się miękkie, ale nie rozpadły się. Zagęszczamy je mąką ziemniaczaną wymieszaną z wodą. Na pierwszą warstwę ciasta francuskiego nakładamy gruszki, przykrywamy drugą warstwą i odstawiamy do wystudzenia. Budynie gotujemy na mleku i studzimy. Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem na puch dodając po łyżce budyniu. Masę rozsmarowujemy na cieście i przykrywamy ostatnią warstwą ciasta francuskiego. Posypujemy cukrem pudrem.
Ciasto francuskie z masą i gruszkami
Ciasto francuskie z masą i gruszkami
Ciasto francuskie z masą i gruszkami
Ciasto francuskie z masą i gruszkami
Ciasto francuskie z masą i gruszkami
Ciasto francuskie z masą i gruszkami