Hipa73

Hipa73

Starszy Kucharz
[Przepisów: 20]

Ciasto francuskie z tunczykiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

We francji przed obiadem pije sie apperitif a wraz z nim podjadasie roznego rodzaju zakaski,jedna znich jest wlasnie ta.Polecam

Ciasto francuskie z tunczykiem

Składniki:

Ciasto francuskie z tunczykiem

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 puszka tunczyka w sosie wlasnym
  • 30cl sosu bolonieze
  • starty ser zolty(1 garsc)
  • sol pieprz

Sposób przygotowania:

Ciasto francuskie z tunczykiem
Ciasto rozwijamy na plasko,smaru0jemy cala powerzchnie ciasta sosem bolonieze rozmieszanym wczesniej z tunczykiem.Na to posypujemy troche sera zoltego ,pieprz,sol. Zwijamy ciasto po bokach z dwoch ston do srodka tak azby sie stykaly,a nastepnie jeszcze raz zwijamy te same boki tak azeby powstal taki rolon.Ciasto kroimy na paseczki o szerokosci 1,5 cm Wsadzamy do rozgrzanego piekarnika na 240° w czasie pieczenia zmiejszamy temperature pieczenia na okolo 200° piec okolo 15 min. Pyszna zakaska,szybka,bardzo praktyczna gdy ma sie nie spodziewanych gosci.