pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Ciasto francuskie zapiekane z feta

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

ciasto francuskie zapiekane z feta i szpinakiem

Ciasto francuskie zapiekane z feta Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto francuskie zapiekane z feta

 

Sposób przygotowania:

Ciasto francuskie zapiekane z feta
Liście szpinaku myjemy. Obrywamy ogonki i kroimy na paski. Wrzucamy na rozgrzane masło i chwilę smażymy. Gdy masa się „zbije” dodajemy posiekany czosnek. Smażymy kilka minut uważając, aby nie przypalić czosnku. Ciasto francuskie rozkładamy. Dzielimy na 8 półpasków. Na każdy nakładamy odrobinę masy szpinakowej. Następnie dodajemy odrobinę fety i zwijamy. Brzegi ciasto uciskamy widelcem. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika i zapiekamy około 15 minut w temperaturze 180°C. Najlepiej smakuje na ciepło. Smacznego.
Ciasto francuskie zapiekane z feta
Szpinak smażymy na maśle wraz z czosnkiem
Ciasto francuskie zapiekane z feta
Ciasto francuskie kroimy w półpaski i nakładamy szpinak
Ciasto francuskie zapiekane z feta
Dodajemy jeszcze ser feta do leżącego szpinaku
Ciasto francuskie zapiekane z feta
Ciasteczka składamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika