akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Ciasto gruszkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Prosty biszkopt przełożony musem gruszkowym usztywnionym galaretką. Bardzo proste i tanie ciasto! Idealne na weekend. Polecam!

Ciasto gruszkowe

Składniki:

Ciasto gruszkowe

 

  • Biszkopt:
  • 7 jajek
  • ¾ szkl. cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szkl. mąki pszennej

 

  • Masa gruszkowa:
  • 1 kg. gruszek obranych i pokrojonych w kostkę
  • 2 galaretki wiśniowe

 

  • Dodatkowo:
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Ciasto gruszkowe
1. Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Dodać żółtka i zmiksować do połączenia się składników. Wsypać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wmieszać do piany. Masę przelać do formy 35x24cm. wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180st.C około 25-30 minut. Wyjąć o studzić. Gdy biszkopt wystygnie, przeciąć nożem wzdłuż na dwa blaty. 2. Masa: Gruszki gotować do miękkości, zmiksować blenderem. Ponownie zagotować i wsypać galaretki, energicznie wymieszać do ich rozpuszczenia. Masę ostudzić i schłodzić do lekkiego stężenia. 3. Na pierwszy blat biszkoptu wyłożyć masę gruszkową. Przykryć drugim blatem. Górę posypać cukrem pudrem. Schłodzić do całkowitego stężenia masy gruszkowej. Smacznego!