sylwiadziadek2

sylwiadziadek2

Szef Kuchni
[Przepisów: 84]

Ciasto gruszkowe 4

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto jest pyszne. Uwielbiam je

Ciasto gruszkowe 4

Składniki:

Ciasto gruszkowe 4

 

  • 75 dag gruszek
  • Ciasto:
  • 25 dag mąki
  • 10 dag cukru
  • jajo
  • żółtko
  • pół kostki masła
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • konfitura morelowa
  • Polewa:
  • pół szklanki śmietany
  • 3 jaja
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 4 dag płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

Ciasto gruszkowe 4
Z przesianej mąki ,jaja , żółtka , masła , cukru , cukru waniliowego, proszku do pieczenia i soli zagnieść szybko kruche cisto. Uformować z niego kulę i wstawić na godzinę do lodówki. Tortownicę wysmarować tłuszczem ułożyć rozwałkowane ciasto , formując wysoki brzeg. Nakłuć widelcem. Podpiekać ciasto przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 225 stopni Celsjusza. Następnie obniżyć temperaturę do 200 stopni Celsjusza. Podpieczone ciasto posmarować konfiturą morelowa. Gruszki obrać ze skórki i przekroić na połówki ( usunąć gniazda nasienne) , ponacinać wzdłuż i rozłożyć na cieście. Ze śmietany , jaj i cukru ubić masę i polać nią ciasto. Posypać płatkami migdałowymi. Piec jeszcze przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza. POLECAM JEST PYSZNE

Tagi:

ciasto