grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 239]

Ciasto gruszkowe z białą czekoladą i mascarpone

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto gruszkowe z białą czekoladą, niesamowicie pachnące, miękkie i delikatne, dzięki mascarpone, które zastąpiło w przepisie masło.

Ciasto gruszkowe z białą czekoladą i mascarpone Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto gruszkowe z białą czekoladą i mascarpone

 

Sposób przygotowania:

Ciasto gruszkowe z białą czekoladą i mascarpone

Przygotowanie ciasta

Ciasto gruszkowe z białą czekoladą i mascarpone
Składniki do przygotowania ciasta powinny mieć temperaturę pokojową, należy wyjąć je z lodówki ok. godziny wcześniej.

Na początku przygotowujemy ciasto. Miksujemy jajka z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę.

Cały czas miksując dodajemy serek mascarpone. Gdy serek połączy się z ciastem, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

Całość dokładnie mieszamy, aby nie powstały grudki.

Przygotowanie dodatków

Ciasto gruszkowe z białą czekoladą i mascarpone
Gruszki do przygotowania ciasta nie powinny być za bardzo dojrzałe.

Obrane gruszki kroimy w kosteczkę i razem z czekoladą pokrojoną w drobną kosteczkę, dodajemy do ciasta.

Całość mieszamy, nie za długo aby nie napowietrzyć masy.

Przygotowanie formy

Ciasto gruszkowe z białą czekoladą i mascarpone
Wierzch ciasta po przelaniu do formy należy delikatnie wyrównać przy pomocy łyżki.

Formę do ciasta o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem, wlewamy ciasto.

Ciasto pieczemy w 175 stopniach przez ok. 40-50 minut do tzw. suchego patyczka.

Dekoracja ciasta

Ciasto gruszkowe z białą czekoladą i mascarpone
Przed wyjęciem ciasta z formy należy odczekać, aż całkowicie ostygnie.

Upieczone ciasto odstawiamy do przestudzenia.

Przestudzone ciasto dekorujemy wiórkami białej czekolady.

Ciasto podajemy z kremem z mascarpone i białej czekolady.