agnieszka2912

agnieszka2912

Kucharz
[Przepisów: 4]

Ciasto gruszkowo-śliwkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

ciasto jest przepyszne i proste do wykonania

Ciasto gruszkowo-śliwkowe

Składniki:

Ciasto gruszkowo-śliwkowe

 

Sposób przygotowania:

Ciasto gruszkowo-śliwkowe
Rozpuść drożdże w ciepłym mleku. Następnie rozpuść 5 dag masła a resztę schłodź w zamrażarce. Mąkę wymieszaj ze szczyptą soli, 1/2 szkl. cukru i cukrem wanilinowym. Dodaj stopione masło, jajko i mleko z drożdżami. Zagnieść ciasto i odstaw do wyrośnięcia. Śliwki pokrój na ćwiartki i usuń pestki. Gruszki obierz i przekrój na połówki, wydrąż miąsz i pokrój na plasterki tj widać na zdjęciu. Wyrośnięte ciasto wyłóż na blachę, rozłóż gruszki i śliwki i odstaw do ponownego wyrośnięcia. Gdy wyrośnie schłodzone masło pokrój na cieniutkie plasterki i rozłóż równomiernie na cieście oraz posyp migdałami i 1/2 szkl cukru. Ciasto upiec w temp. 180 stopni przez 25 minut. SMACZNEGO!