SUPERPRZEPIS

Ciasto grysikowe z malinami

  • 4
         
ocena: 4/5 głosów: 10
Ciasto grysikowe z malinami Więcej zdjęć (5)

Krem z kaszy manny jest bardzo delikatny, dzięki czemu ciasto jest bardzo lekkie. Świeże maliny i galaretka sprawiają, że każdemu zasmakuje, szczególnie najmłodszym.

Składniki:

Ciasto grysikowe z malinami

 

  • 250g herbatników,
  • KREM:
  • 110g kaszy manny,
  • 1 l mleka,
  • 150g cukru pudru,
  • 250g masła,
  • MASA MALINOWA:
  • 500g malin,
  • 2 łyżeczki żelatyny,
  • 1/4 szklanki wody,
  • 100g cukru
  • 500g malin,
  • 2 galaretki malinowe,
  • 600ml wody

Sposób przygotowania:

Ciasto grysikowe z malinami
Galaretki rozpuszczamy w 600ml gorącej wody. Na spodzie formy o wymiarach 23x28cm układamy herbatniki. W garnku zagotowujemy mleko. Wsypujemy kaszę mannę i gotujemy 2-3 minuty, aż kasa zgęstnieje, ciągle mieszając. Po ugotowaniu masę studzimy. Miękkie masło ucieramy mikserem z cukrem pudrem na puszystą masę (ok.3 minut). Połowę masy wykładamy na herbatnikowy spód i odstawiamy do lodówki, a w tym czasie przygotowujemy masę malinową. Maliny umieszczamy w garnku, dodajemy cukier i podgrzewamy mieszając aż cukier się rozpuści i maliny się rozpadną. Następnie masę przecieramy przez sito. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i mieszamy z malinami. Masę odstawiamy, gdy zacznie tężeć wykładamy ją na kaszę mannę i odstawiamy do całkowitego stężenia. Po tym czasie na masie malinowej rozkładamy porcję herbatników. Na herbatniki wykładamy resztę kremu z manny. Na kremie układamy maliny i zalewamy tężejącą galaretkę. Ciasto odstawiamy na noc do lodówki. Życzę smacznego :)
Ciasto grysikowe z malinami
W garnku zagotowujemy mleko. Wsypujemy kaszę mannę i gotujemy 2-3 minuty, aż kasa zgęstnieje.
Ciasto grysikowe z malinami
Miękkie masło ucieramy mikserem z cukrem pudrem na puszystą masę (ok.3 minut).
Ciasto grysikowe z malinami
Maliny umieszczamy w garnku, dodajemy cukier i podgrzewamy mieszając aż cukier się rozpuści i maliny się rozpadną.
Ciasto grysikowe z malinami
Na herbatniki wykładamy resztę kremu z manny. Na kremie układamy maliny