Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Książka Kucharska: Torty i ciasta tortowe Madiji

Ciasto „grzybki” z owocami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszne ciasto lecz troszke pracochlonne

Ciasto „grzybki” z owocami

Składniki:

Ciasto „grzybki” z owocami

 

  • 5 jajek
  • 5-6 łyżek cukru
  • 5-7 łyżek maki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • grubszy, aby go przeciąć, stosujemy proporcje ile jajek tyle lyzek cukru i maki lub troszkę więcej
  • Masa:
  • Kostka masła
  • 1 budyń
  • Mleko
  • Reszta:
  • Galaretka dowolna- najładniej czerwona
  • Puszka brzoskwiń
  • 2 kiwi
  • Banan
  • Kilka mandarynek
  • Wiórki kokosowe lub kolorowe cukiereczki
  • Polewa:
  • 1/3 kostki margaryny
  • 2 łyzki cukru
  • 2 łyzki kakao
  • Mleko (tak żeby polewa ładnie się połaczyła i była płynna)

 

Sposób przygotowania:

Ciasto „grzybki” z owocami
Białka ubic na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem. Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopni. Przeciąc na pół. W górnej części wyciąc kieliszkiem kółeczka (mi zwykle wychodzi 4x6 kółeczek. Budyn przygotowac wg przepisu na opakowaniu. Utrzec masło i dodać zimny budyń. Misksowac aż będzie jednolite. Przygotowac galaretkę. Umyć, pokroić owoce. Cały biszkopt posmarowac masa i przykryć tym podziurkowanym. W otwory włożyć oowce i zalac tężejąca galaretkę. Przykryć wyciętym kółeczkami. Na „grzybki” wylac polewę i posypac kokosem.