SUPERPRZEPIS

Pyszne ciasto Hrabina

  • 2
         
ocena: 4/5 głosów: 14
Pyszne ciasto Hrabina

Ciasto na każdą okazję. Ucieszy podniebienie nawet najbardziej wybrednego smakosza. Polecam gorąco!!!

Składniki:

Pyszne ciasto Hrabina

Ciasto ciemne:

  • 2 jajka,
  • 6 żółtek,
  • 6 łyżek cukru,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • 1 łyżka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1/3 szklanki oleju.

Ciasto jasne:

  • 6 białek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka octu,
  • 1/3 szklanki oleju.

Masa cappuccino:

  • 500 ml mleka,
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego,
  • 4 łyżki cukru,
  • 1 kostka masła,
  • 3 łyżki cappuccino o smaku rumowym,

Dodatkowo:

  • 1 opakowanie okrągłych biszkoptów,
  • 200 ml mocnej kawy parzonej,
  • 2 opakowania galaretki zielonej,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

Pyszne ciasto Hrabina

Przygotowanie ciemnego ciasta:

Ciasto Hrabina.
Jajka ubijam z żółtkami i cukrem na puszystą masę.

Jajka ubijam z żółtkami i cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao oraz olej. Miksuję.

Przygotowanie jasnego ciasta:

Ciasto Hrabina.
Ciasto jasne: Białka ubijam z cukrem na sztywną pianę.

Białka ubijam z cukrem na sztywną pianę. Nadal ubijając dodaję mąkę ziemniaczaną, ocet oraz olej.

Wyłożenie ciasta na blaszkę

Ciasto Hrabina.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładam naprzemiennie porcje jasnego i ciemnego ciasta.

Na blaszkę (wymiary 35cmx22cm) wyłożoną papierem do pieczenia wykładam naprzemiennie porcje jasnego i ciemnego ciasta. Ciasto delikatnie mieszam widelcem. Piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa blaty.

Przygotowanie masy

Ciasto Hrabina.
Masło ucieram na puszystą masę - stopniowo dodaję zimny budyń - na końcu do masy dodaję cappuccino.

Z mleka odlewam 1/2 szklanki. Pozostałe mleko gotuję z cukrem. W odlanym mleku mieszam budynie. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Budyń odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję zimny budyń. Na końcu do masy dodaję cappuccino. Ucieram.

Przełożenie ciasta

Ciasto Hrabina.
Biszkopty maczam w kawie i układam na cieście.

Na jeden z blatów ciasta wykładam połowę masy cappuccino, wyrównuję. Biszkopty maczam w kawie i układam na cieście. Na biszkopty wykładam drugą część masy cappuccino, wyrównuję. Galaretki rozpuszczam w 3 szklankach wrzątku, studzę. Tężejącą galaretkę wylewam na ciasto. Wierzch przykrywam drugim blatem ciasta. Gotowe ciasto oprószam cukrem pudrem i schładzam 2 godziny w lodówce.

Przełożenie: jeden blat ciasta- połowa masy- biszkopty-połowa masy-galaretka-drugi blat ciasta