Kraina Miodem Płynąc

Kraina Miodem Płynąc

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 57]

Ciasto imbirowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Wilgotne, mięciutkie, pachnące i delikatnie smakujące imbirem oraz zwieńczone orzeźwiającym, cytrynowym lukrem.

Ciasto imbirowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto imbirowe

 

  • Ciasto:
  • mąka- 300 g
  • cukier brązowy- 180 g
  • jajka- 2 szt.
  • masło- 180 g
  • mleko- 120 ml
  • suszony imbir- 1,5 łyżeczki
  • imbir kandyzowany- 45 g
  • proszek do pieczenia- 1 łyżeczka
  • soda- 1 łyżeczka

 

  • Lukier:
  • cukier puder- 1/2 szklanki
  • sok z cytryny- 2 łyżeczki

 

Sposób przygotowania:

Ciasto imbirowe
Ciasto: Mąkę wymieszać wraz z proszkiem do pieczenia, sodą oraz suszonym imbirem. Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę, ucierając wbijać jajka po kolei. Następnie, stopniowo wsypać mąkę, wlać mleko, dodać kandyzowany imbir i całość dokładnie lecz szybko wymieszać. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać masę i piec w 180 stopniach przez około 35-40 minut- do suchego patyczka. Zostawić w formie do wystudzenia przez 10 minut, a następnie ciasto wyłożyć z formy i studzić na kracie. Lukier: Utrzeć cukier puder z sokiem z cytryny i polać wierzch chłodnego ciasta.
Ciasto imbirowe
ciasto imbirowe, ciasto z imbirem, imbir suszony, imbir kandyzowany