kasienka1987

kasienka1987

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

Ciasto irish cream bez pieczenia

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Delikatne ciasto bez pieczenia z wyczuwalnym smakiem kawy , kakao i likieru ! Najlepiej smakuje na drugi dzień.

Ciasto irish cream bez pieczenia

Składniki:

Ciasto irish cream bez pieczenia

 

 

 

  • poncz:
  • 5 łyżek kawy rozpuszczalnej np nescafe
  • ok pół szklanki gorącej wody
  • kieliszek likieru irish cream

 

  • dodatkowo :
  • 2 opakowania podłużnych biszkoptów ok 200 g
  • folia spożywcza do wylożenia formy

 

 

  • przepis jest na blaszkę o wymiarach 15 x 20 cm.

Sposób przygotowania:

Ciasto irish cream bez pieczenia
Połowę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Żółtka utrzeć na puch , dodać mąki i resztę mleka .Dokładnie utrzec aby nie było grudek.Połączyć z gotującym się mlekiem i ugotować budyń,odstawić do ostygnięcia Masło utrzeć do białości , łączyć ostrożnie z budyniem na koniec wlać niewielkim strumieniem likier.Kawę rozpuścić w gorącej wodzie ,przestudzić i połączyć z kieliszkiem likieru. Formę wyłożyć folią spożywczą , biszkopty namoczone w kawie układać na dnie formy,(namoczoną częścią do góry) wyłożyć połowę masy , ułożyć następną warstwę namoczonych biszkoptów, ułożyć 3/4 pozostałej masy ,przykryć warstwa namoczonych biszkoptów , posmarować resztą masy . Posypać obficie kakao.Wstawić do lodówki na całą noc! SMACZNEGO

Tagi:

biszkopt kawa