jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Ciasto izydor z wiśniami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

ciasto izydor z wiśniami wyśmienity do kawy i herbaty w niedzielę

Ciasto izydor z wiśniami

Składniki:

Ciasto izydor z wiśniami

 

  • CIASTO:
  • 6 białek
  • niepełna szklanka cukru
  • 15 dag suchego maku
  • 15 dag wiórków kokosowych
  • MASA:
  • 1/2 litra mleka
  • 2 budynie śmietankowe w proszku
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 kostka masła
  • DEKORACJA:
  • 4 op. delicji wiśniowych
  • 2 galaretki wiśniowe
  • wiśnie z kompotu wydrylowane
  • spirytus- do skropienia delicji

Sposób przygotowania:

Ciasto izydor z wiśniami
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać mak i wiórki kokosowe.
Delikatnie wymieszać i wyłożyć ciasto na blachę.
Piekarnik rozgrzać do temp. 150 stop. C.
Piec ciasto około 45 minut.
MASA:
Z proszku budyniowego, mleka, cukru i żółtek ugotować budyń i ostudzić.
Masło utrzeć i nie przerywając ucierania stopniowo dodawać budyń.
Na ostudzone ciasto wyłożyć masę, na niej ułożyć delicje wiśniowe biszkoptami do góry.
Skropić spirytusem i ułożyć na nich wiśnie.
Całość zalać galaretką.

Tagi:

ciasto mak