ciasto jablkowe

MAGDALENA80 - Przepis na: ciasto jablkowe offline

Starszy Kucharz
Przepisy: 19
ciasto jablkowe
oceń:  
ocena: 2/5
głosów: 1

proste ciasto nie zawierajace cukru krysztalu tylko miod


trudność: łatwe
czas:

ciasto jablkowe - SKŁADNIKI:

  • 125g suszonych morelek
  • 170 ml soku z jablek
  • 125gr masla
  • 70 gr miodu
  • szczypta soli
  • zapach waniliowy
  • 250 gr maki tortowej
  • 2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 5-7 jablek kwaskowych
  • 50 gr migdalow pokrojonych w slupki
  • tlusz i mielone migdaly do formy
  • 60gr marmolady z morelek

ciasto jablkowe - PRZYGOTOWANIE:

Suszone morelki drobno pokroic i zostawic w soku jablkowym nasiaknac,ok.30 min.Odsaczyc morelki ale nie dokonca nastepnie je zmiksowac na mase.Piekarnik nagrzac w 200*.Forme natluszczyc i obsypac mielonymi migdalami.Maslo z miodem utrzec na kremowa mase,dodac zmiksowane morelki,sol,aromat waniliowy.Make z proszkiem do pieczenia wymieszac i dodac powoli do ciasta .Wylac do formy tak przygotowane ciasto.Jablka umyc osuszyc i obrac,pokroic na cztery czesci.Tak przygotowane jablka ponacinac z gory i ukladac na ciescie,lekko dociskajac,posypac cale ciasto migdalami w slupkach.Ciasto piec w temperaturze ok. 180* ok.45 min.Po upieczeniu wyjac ciasto z formy i ostudzic nastepnie posmarowac delikatnie marmolada.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do ciasto jablkowe  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta
Drożdżówki z  budyniem i brzoskwiniami Roladka z surową masą jabłeczną Szarlotka owsiano-gryczana
Ciasto bananowe Jeżynowy sernik na zimno Drożdżowo-śmietanowy placek ze śliwkami
Surowy sernik na podpieczonym dole Kruche ciasto z budyniem i jeżynami Ciasto z owocami i kruszonką
Czarno białe ciasto z jabłkiem Torcik makowy z bezami Serowe ciasto z brzoskwiniami

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Twoja ulubiona odmiana śliwek to:

 
 Twoja ulubiona odmiana śliwek to:

głosuj
 

Ostatnio komentowane