katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Ciasto jabłkowo budyniowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Smaczne ciasto z jabłkiem, budyniem i skórką z pomarańcza. Ciasto jest smacznym dodatkiem do kawy czy herbaty.

Ciasto jabłkowo budyniowe

Składniki:

Ciasto jabłkowo budyniowe

 

  • Ciasto

 

  • mąka 3,5 szkl
  • masło albo margaryna 1 kostka (250g)
  • cukier 3/4 szkl
  • jajka 2 szt
  • żółtko 1 szt
  • proszek do pieczenia 1 szt

 

  • Masa budyniowa

 

  • mleko 3 szkl
  • budyń jasny 2 op
  • cukier 3-4 łyżki

 

  • Dodatkowo

 

Sposób przygotowania:

Ciasto jabłkowo budyniowe
Z podanych składników zagniatamy ciasto i odkładamy do lodówki. Skórkę z pomarańczy sparzamy, dobrze myjemy, oczyścić z białego środka i drobno kroimy. Oprószamy cukrem.

Jabłka obieramy i kroimy. Ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na dwie nierówne części. Większą częścią wylepiamy dno przygotowanej dużej blaszki, oprószamy mąką i wykładamy na przygotowane jabłka.

Obsypujemy skórką pomarańczy.

Na mleku gotujemy budyń z dodatkiem cukru i wykładamy na jabłka. Budyń zakrywamy kruszonką z pozostałego kruchego ciasta.

Pieczemy ok 45 min w 180 stopniach.