Ciasto jabłkowo-budyniowe.

Z kremem « poprzedni | następny »
Klaudynka - Przepis na: Ciasto jabłkowo-budyniowe. offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 125
zdjęcia: 1 z 3 Strzałka
Ciasto jabłkowo-budyniowe.
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Delikatne połączenie budyniu i jabłuszek, pyszne ciasto.


trudność: średne
czas:

Ciasto jabłkowo-budyniowe. - SKŁADNIKI:

  • Na ciasto:
  • 1 kostka margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 3 żółtka
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa budyniowa:
  • 4 łyżki cukru
  • 3 budynie śmietankowe albo waniliowe

Ciasto jabłkowo-budyniowe. - PRZYGOTOWANIE:

Robimy kruche ciasto. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy margarynę i siekamy wszystko nożem. Żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy do mąki. Delikatnie wyrabiamy ciasto, dodając śmietanę. Dzielimy ciasto na 2 części. Gotujemy mleko z 4 łyżkami cukru i budyniami. Studzimy masę. Jabłka obieramy i kroimy na 8 części, obtaczamy je w kaszy mannie. Rozwałkowujemy 1 część ciasta i wkladamy do foremki. Ukladamy na niej obtoczone jabłka i zalewamy masą budyniową. Rozwałkowujemy drugą część ciasta i przykrywamy masę, nakłówamy ciasto widelcem. Pieczemy w 200-220* przez ok. 20-30 min. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Ciasto jabłkowo-budyniowe.  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Z kremem
Tarta makowo- pomarańczowa Dyniowa karpatka Ciasto kajmakowo-makowe z jabłkami
Ciasto z prince polo Kostka cappuccino z rumem i rodzynkami Miodownik z orzechami
Jabłkowy przekładaniec Ciasto czekoladowe z kremem dyniowym Pie de limon- tarta cytrynowa
Ananasowiec z kokosem Napoleonka na kruchym cieście Weekendowe ciacho

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj