Ciasto jabłkowo-budyniowe.

Z kremem « poprzedni | następny »
Klaudynka - Przepis na: Ciasto jabłkowo-budyniowe. offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 125
zdjęcia: 1 z 3 Strzałka
Ciasto jabłkowo-budyniowe.
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Delikatne połączenie budyniu i jabłuszek, pyszne ciasto.


trudność: średne
czas:

Ciasto jabłkowo-budyniowe. - SKŁADNIKI:

  • Na ciasto:
  • 1 kostka margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 3 żółtka
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa budyniowa:
  • 4 łyżki cukru
  • 3 budynie śmietankowe albo waniliowe

Ciasto jabłkowo-budyniowe. - PRZYGOTOWANIE:

Robimy kruche ciasto. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy margarynę i siekamy wszystko nożem. Żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy do mąki. Delikatnie wyrabiamy ciasto, dodając śmietanę. Dzielimy ciasto na 2 części. Gotujemy mleko z 4 łyżkami cukru i budyniami. Studzimy masę. Jabłka obieramy i kroimy na 8 części, obtaczamy je w kaszy mannie. Rozwałkowujemy 1 część ciasta i wkladamy do foremki. Ukladamy na niej obtoczone jabłka i zalewamy masą budyniową. Rozwałkowujemy drugą część ciasta i przykrywamy masę, nakłówamy ciasto widelcem. Pieczemy w 200-220* przez ok. 20-30 min. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Ciasto jabłkowo-budyniowe.  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Z kremem
Torcik makowy z bezami Ciastko W - Zka Muffinki z budyniem i kremem jeżynowym
Ciasto z jabłkami i kremem Tarta a'la makowiec Ciasto "Cappuccino"
Ciasto cappuccino z bananem Ciasto makowo - bakaliowe z kremem Beza z musem brzoskwiniowym
Ciasto "Karpatka II" Ciasto "Karpatka" Sernik ze śliwkami

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Twoja ulubiona odmiana śliwek to:

 
 Twoja ulubiona odmiana śliwek to:

głosuj
 

Ostatnio komentowane