Ciasto jabłkowo-budyniowe.

Z kremem « poprzedni | następny »
Klaudynka

Mistrz Kuchni
Przepisy: 125
zdjęcia: 1 z 3
Ciasto jabłkowo-budyniowe.
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Delikatne połączenie budyniu i jabłuszek, pyszne ciasto.


trudność: średnie
czas:

Ciasto jabłkowo-budyniowe. - SKŁADNIKI:

  • Na ciasto:
  • 1 szklanka cukru
  • 3 żółtka
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa budyniowa:
  • 4 łyżki cukru
  • 3 budynie śmietankowe albo waniliowe

Ciasto jabłkowo-budyniowe. - PRZYGOTOWANIE:

Robimy kruche ciasto. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy margarynę i siekamy wszystko nożem. Żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy do mąki. Delikatnie wyrabiamy ciasto, dodając śmietanę. Dzielimy ciasto na 2 części. Gotujemy mleko z 4 łyżkami cukru i budyniami. Studzimy masę. Jabłka obieramy i kroimy na 8 części, obtaczamy je w kaszy mannie. Rozwałkowujemy 1 część ciasta i wkladamy do foremki. Ukladamy na niej obtoczone jabłka i zalewamy masą budyniową. Rozwałkowujemy drugą część ciasta i przykrywamy masę, nakłówamy ciasto widelcem. Pieczemy w 200-220* przez ok. 20-30 min. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Ciasto jabłkowo-budyniowe.  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Z kremem
 Przekładaniec Agi Rolada z mascarpone i truskawkami Biszkopt z budyniem i bitą śmietaną
Ciasto "Ptasie mleczko" Krucha tarta 'TWIX' Kostka czekoladowa z Grześkami
Ciasto kapitańskie z ajerkoniakiem Rolada czekoladowa z prażonym słonecznikiem Ciasto żurawinowiec
Ciasto chałwowe na zimno Rafaello na biszkoptowej tarcie Ciasto "Śmietanowiec"

Redakcja Gotuje

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane