Ciasto jabłkowo-budyniowe.

Z kremem « poprzedni | następny »
Klaudynka

Mistrz Kuchni
Przepisy: 125
zdjęcia: 1 z 3
Ciasto jabłkowo-budyniowe.
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Delikatne połączenie budyniu i jabłuszek, pyszne ciasto.


trudność: średne
czas:

Ciasto jabłkowo-budyniowe. - SKŁADNIKI:

  • Na ciasto:
  • 1 szklanka cukru
  • 3 żółtka
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa budyniowa:
  • 4 łyżki cukru
  • 3 budynie śmietankowe albo waniliowe

Ciasto jabłkowo-budyniowe. - PRZYGOTOWANIE:

Robimy kruche ciasto. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy margarynę i siekamy wszystko nożem. Żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy do mąki. Delikatnie wyrabiamy ciasto, dodając śmietanę. Dzielimy ciasto na 2 części. Gotujemy mleko z 4 łyżkami cukru i budyniami. Studzimy masę. Jabłka obieramy i kroimy na 8 części, obtaczamy je w kaszy mannie. Rozwałkowujemy 1 część ciasta i wkladamy do foremki. Ukladamy na niej obtoczone jabłka i zalewamy masą budyniową. Rozwałkowujemy drugą część ciasta i przykrywamy masę, nakłówamy ciasto widelcem. Pieczemy w 200-220* przez ok. 20-30 min. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Ciasto jabłkowo-budyniowe.  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Z kremem
Ciasto z kremem i musem jabłkowym Ciasto z kremem i powidłami Przekładaniec królewski
Ciasto z kremem i galaretką Placek kokosowy Kefirowe ciasto z cytrynową bitą śmietaną
Krucha tarta z kremem waniliowym Biszkopt z kremem kawowym i bananami Ciasto Figowe - figowiec
Biszkopt z masą kawową Ciasto cappuccino Rolada cappuccinowa pianka

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Podróż kulinarna z Hortex Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w konkursie Hortex! Przygotuj potrawę kuchni śródziemnomorskiej i wygraj cenne nagrody! Do wygrania jest robot Kitchen Aid w wybranym przez użytkownika kolorze oraz 5 nagród dodatkowych - łyżka z silikonową krawędzią Fiskars!

  • Konkurs -  Soki marzeń z sokowirówką Philips Konkurs - Soki marzeń z sokowirówką Philips

    Owocowe i warzywne, słodkie i kwaśne, kolorowe i energetyzujące takie właśnie są soki wyciskane ze świeżych warzyw i owoców. Zapewniają zdrowie, piękny wygląd i wysoką odporność. Jakie są Wasze wymarzone kompozycje sokowe? Podzielcie się z nami swoimi pomysłami!

1 2
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert

 

Przepisy kulinarne video

Sonda

Jaką zupę lubisz najbardziej?

 
 Jaką zupę lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane