Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Ciasto jabłkowo makowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Takie ciasto można przygotować z różnymi owocami sezonowymi. Ja dziś przygotowałam oto takie proste i szybkie ciasto z jabłkami.

Ciasto jabłkowo makowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto jabłkowo makowe

 

  • jabłka -1 kg
  • mak mielony sypany - 2 łyżki
  • mąka -2,5 szkl
  • cukier -3/4 szkl
  • jajka -6 szt
  • soda -1 łyżeczka
  • olej -3/4 szkl
  • proszek do pieczenia -1 łyżeczka
  • cukier puder do posypania ciasta
  • tłuszcz do formy

Sposób przygotowania:

Ciasto jabłkowo makowe
Jabłka papierówki obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na cząstki. Jajka ubić na pianę, dodać cukier, dalej ubijać na kogel mogel. Wymieszać mąkę z proszkiem i sodą, przesiać przez sito do masy jajecznej, wymieszać łyżką. Następnie mieszając masę, wlewając cienkim strumieniem olej, dodać mak, dokładnie wymieszać. Do ciasta wrzucić jabłka, wymieszać. Przelać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy. Piec w lekko nagrzanym piekarniku do 35 minut w 180 stop. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Ciasto jabłkowo makowe
Jabłka zostały obrane i pokrojone na cząstki
Ciasto jabłkowo makowe
Jajka zostały ubite z cukrem na kogel mogel
Ciasto jabłkowo makowe
Do ciasta został dodany mak i jabłka i wszystko dokładnie zostało wymieszane
Ciasto jabłkowo makowe
Ciasto zostało włożone do piekarnika i upieczone