zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2256]

Ciasto jabłkowo śmietankowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

ciasto jabłkowe ze śmietankową nutką ...

Ciasto jabłkowo śmietankowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto jabłkowo śmietankowe

 

  • 4 jajka
  • 5 łyżek gęstej śmietany 18%
  • 1 szk cukru
  • 1/2 szk oleju
  • 16 g cukru waniliowego
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2,5 szk mąki
  • 4-5 średnich jabłek
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 3 łyżki grubego cukru brązowego
  • cukier puder do posypania

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto jabłkowo śmietankowe
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia przez sito. Umyte jajka wybić do miski, dodać cukier i cukier waniliowy i ubić na puszystą masę. Dalej ubijając ale już na mniejszych obrotach dodawać po jednej łyżce śmietany. Następnie gdy połączymy masę jajeczną ze śmietaną wlewać pomału olej i miksować. Potem dodawać mąkę niewielkimi ilościami i wymieszać na gładka masę. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 23 x 33 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłka obrać i pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne i poprzecinać cząstki jabłek na cieńsze paski. Wrzucić jabłka do miski, dodać cukier trzcinowy i mąkę i wymieszać owoce. Oprószone jabłka ułożyć dowolnie na ciasto a następnie posypać brązowym cukrem. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 35-40 minut w zależności od piekarnika. Po upieczeniu i przestudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem.
Ciasto jabłkowo śmietankowe
przygotowane ciasto wyłożyć do foremki ....
Ciasto jabłkowo śmietankowe
na ciasto wyłożyć przygotowane jabłka ......
Ciasto jabłkowo śmietankowe
na owoce wysypać gruby brązowy cukier ....
Ciasto jabłkowo śmietankowe
upiec ciasto i po upieczeniu posypać cukrem pudrem....