Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Ciasto jaglane z serkiem i ciasteczkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pyszne ciasto, które smakuje rewelacyjnie. Jest delikatne w smaku i zachęca do polubienia kaszy jaglanej.

Ciasto jaglane z serkiem i ciasteczkami

Składniki:

Ciasto jaglane z serkiem i ciasteczkami

 

  • (Proporcje na keksówkę.)
  • 250g ugotowanej kaszy jaglanej (waga po ugotowaniu)
  • 125g naturalnego serka homogenizowanego
  • 2 jajka
  • 30g wiórek kokosowych
  • 25g czekolady mlecznej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 40g kuleczek, herbatników w polewie mlecznej (opcjonalnie)

Dodatkowo:

  • masło do wysmarowania blaszki
  • pokruszone ciastka do obsypania formy (herbatniki lub suche biszkopty)

Sposób przygotowania:

Ciasto jaglane z serkiem i ciasteczkami

Kasza:

Ciasto jaglane z serkiem i ciasteczkami
Kaszę gotować około 15-20 minut pod przykryciem.

Kaszę (ugotowaną) należy dokładnie zblendować.

Ciasto:

Do zbledowanej kaszy dodać cukier, roztopioną czekoladę wiórki. Całość dokładnie wymieszać.
Powstałą masę połączyć z serkiem i jajkami.

Na samym końcu wmieszać ciasteczka.

Blaszkę wysmarować masłem i obsypać ciasteczkowymi okruchami.

Ciasto przełożyć do formy.

Pieczenie i dekoracja:

Ciasto piec 40 minut w 180 stopniach i ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Wyjąc z blaszki "do góry nogami".

Ozdobić wg uznania.
Można polać czekoladą i obsypać wiórkami kokosowymi.