SUPERPRZEPIS

Ciasto jagódka na biszkopcie

  • 8
  • AnetaŚw
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9
Ciasto jagódka na biszkopcie Więcej zdjęć (5)

Mleczno-jagodowe ciasto na biszkopcie z galaretką o pięknym, intensywnym kolorze. Idealne do kawy, ale nie tylko!

Składniki:

Ciasto jagódka na biszkopcie

 

 

  • MASA JAGODOWA
  • 4 szkl. jagód
  • 3 galaretki o smaku owoców leśnych
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 2 szkl. wody
  • puszka mleka skondensowanego słodzonego - 530 g
  • puszka mleka skondensowanego niesłodzonego - 411 g.

 

  • WIERZCH
  • 2 galaretki malinowe lub owoce leśne
  • 3 szkl. wody
  • ok. 20 dag borówek amerykańskich.

Sposób przygotowania:

Ciasto jagódka na biszkopcie
BISZKOPT: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Cały czas ubijając dodajemy cukier, a następnie żółtka i miksujemy kilka minut. Do masy jajecznej dodajemy stopniowo mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto wylewamy na blaszkę ok. 25x35 cm posmarowana tłuszczem i posypaną tarta bułką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 20-25 minut. upieczony biszkopt zostawiamy do wystygnięcia.



MASA JAGODOWA: 3 galaretki wraz z żelatyną rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody, zostawiamy do przestygnięcia. Jagody miksujemy blenderem na gładką masę. Do zmiksowanych jagód wlewamy letnie galaretki. W dużej misce miksujemy obydwa mleka z puszki - słodzone i niesłodzone. miksujemy, aż osiągną konsystencję piany, a następnie stopniowo dodajemy zmiksowane jagody wraz z galaretkami, cały czas miksujemy.



Gęstniejącą masę jagodową wylewamy na przestudzony biszkopt, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do lodówki. Na wierzch wylewamy galaretkę ( 2 galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody i studzimy ) oraz borówki amerykańskie albo jagody. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, żeby porządnie stężało. Zamiast pieczonego biszkoptu można użyć okrągłe biszkopciki. SMACZNEGO :)
Ciasto jagódka na biszkopcie
Z jajek, cukru, mąki i proszku przygotowujemy biszkopt.
Ciasto jagódka na biszkopcie
Jagody miksujemy blenderem na gładką masę, rozpuszczamy galaretki z żelatyną.
Ciasto jagódka na biszkopcie
Do ubitego mleka dodajemy stopniowo jagody wymieszane z galaretkami.
Ciasto jagódka na biszkopcie
Masę jagodową wylewamy na biszkopt, na wierzch borówki i zalewamy galaretką.