SUPERPRZEPIS

Ciasto jagodowa poezja

  • EwelinaP
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 19
Ciasto jagodowa poezja Więcej zdjęć (2)

Orzeźwiające, mocno jagodowe ciasto to doskonały pomysł na niedzielne popołudnie przy kawusi z najbliższymi i z pewnością zaspokoi podniebienia wszystkich miłośników tych leśnych owoców. Smakuje rewelacyjnie !

Składniki:

Ciasto jagodowa poezja

 

 

 

  • Mus jagodowy
  • 2 szklanki jagód
  • 2 jagodowe galaretki
  • 1/2 szklanki wody

 

  • Poncz
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1/4 szklanki wrzątku
  • 2 łyżki likieru amaretto

 

  • Dodatkowo
  • 80ml śmietany 36%
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 100g mlecznej czekolady
  • cukrowe kwiatki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Ciasto jagodowa poezja

ETAP 1:

Ciasto Jagodowa Poezja
ubić białka z cukrem na sztywno dodać resztę składników

1. Biszkopt
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, dalej ubijając dodać żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Wlać do formy o wymiarach 39 x 30cm i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 15 minut.

ETAP 2:

Ciasto Jagodowa Poezja
jagody zagotować , zblendować i wsypać galaretki

2. Mus jagodowy
Jagody przełożyć do garnka, wlać wodę, zagotować, zmiksować blenderem, dodać sypkie galaretki i energicznie wymieszać do rozpuszczenia galaretek. Wystudzić i podzielić na dwie części.

ETAP 3:

Ciasto Jagodowa Poezja
śmietanę ubić na sztywno i dodać biały ser miksując cały czas

3. Masa serowa
Śmietanę ubić z cukrem na sztywno. W misce zmiksować ser, dodać ubitą śmietanę i żelatynę rozrobioną w mleku. Powstałą masę podzielić na dwie części. Do jednej z części dodać jedną część musu jagodowego i dokładnie wymieszać.

ETAP 4:

Ciasto Jagodowa Poezja
kawę zaparzyć a następnie nasączyć biszkopt

4. Poncz
Kawę rozpuścić we wrzątku, ostudzić, wlać alkohol i dokładnie wymieszać.

ETAP 5:

Ciasto Jagodowa Poezja
do keksówki w odpowiedniej kolejności dodawać warstwy

5. Biszkopt przełożyć do keksówki o wymiarach 12 x 30cm w taki sposób żeby przykrył boki i spód, a jeden fragment wystawał ponad formę - będzie zamykał ciasto, gdy dodam środek. Biszkopt lekko nasączyć ponczem i wylać masę serową. Wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie wyłożyć masę serową połączoną z jagodami i ponownie wstawić do lodówki na około 30 minut. Na wierzch wylać mus jagodowy i przykryć biszkoptem. Wierzch nasączyć ponczem i wstawić do lodówki na 60 minut. Po tym czasie wyłożyć ciasto z keksówki.

ETAP 6:

Ciasto Jagodowa Poezja
udekorować

6. Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Czekoladę rozpuścić
w kąpieli wodnej i polać wyłożone ciasto. Na wierzchu udekorować ubitą śmietaną i kwiatkami z cukru.