Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Ciasto jagodowe ze śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Smaczne ciasto z jagodami, które można przygotować ze świeżych jak i mrożonych owoców. Ma świetny kolor i smak.

Ciasto jagodowe ze śmietaną

Składniki:

Ciasto jagodowe ze śmietaną

 

  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Reszta:
  • borówki amerykańskie
  • 0,5 l śmietany 30 %
  • galaretka owoce leśne
  • 2 łyżki cukru pudru
  • wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

Ciasto jagodowe ze śmietaną
Białka ubić na sztywno z cukrem. Pod koniec miksowania dodać żółtka. Następnie wsypać przesitowaną mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 25 minut. Galaretkę przygotować w połowie podanej ilości wody i ostudzić.

Śmietanę ubić na najwyższych obrotach na puch. Pod koniec dodać zimną galaretkę oraz cukier puder. Na biszkopcie rozłożyć owoce i zalać śmietaną.

Posypać wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki do stężenia masy.