jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Ciasto jagodowo- piankowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Różnokolorowe ciasto z jagódkami delicja

Ciasto jagodowo- piankowe

Składniki:

Ciasto jagodowo- piankowe

 

  • CIASTO:
  • 2 szklanki mąki
  • 25 dag margaryny
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 1,5 szklanki jagód
  • MASA RÓŻOWA:
  • 1/2 litra bitej śmietany
  • 2 galaretki wiśniowe

 

Sposób przygotowania:

Ciasto jagodowo- piankowe
Margarynę zagotować z mlekiem cukrem i cukrem waniliowym.

Wsypać mąkę i proszek do pieczenia.

Dodać żółtka i wymieszać, a następnie połączyć z pianą z białek.

Do połowy ciasta dosypać kakao.

Przełożyć do formy najpierw jasną, potem ciemną część ciasta.

Obłożyć jagodami.

Piec oko.45 minut w temp.180 stop. C.

Galaretki rozpuścić w 1/2 litra wody.

Ostudzić.

Wymieszać ze śmietaną.

Piankę rozprowadzić po cieście.

Udekorować resztą jagód, ostudzić.